Belgický režisér obdivuje českou novou vlnu

Mnohá tajemství odhalující, částečně dokumentární i hraný, rozhodně však vícežánrový. Tak by se dal charakterizovat film belgického režiséra Frédérica Sojchera Hitler v Hollywoodu, který bude mít 7. července světovou premiéru na karlovarském festivalu. Svůj první krátký film tento režisér s českými kořeny natočil, když mu bylo čtrnáct. Hitler v Hollywoodu je zatím jeho druhý celovečerní snímek.

Frédéric Sojcher není hvězdou belgické kinematografie. Bydlí v jednom z typických měšťanských domů s úzkým průčelím a ještě užším schodištěm nedaleko malého parku v bruselské čtvrti Ixelles. „Dáte si kousek dortu?“ zeptal se mne, když jsme stoupali do obýváku v prvním patře. „Včera jsme slavili šesté narozeniny mojí dcery, víte? Dáte si čokoládový, nebo jahodový?“

U jahodového zákusku mi Frédéric Sojcher vyprávěl, jak chtěl svým filmem ukázat sílu, kterou toto médium vždycky mělo. Proto ho obdivovali i diktátoři jako Hitler a chtěli jej využít. Jednou z rovin jeho filmu je obhajoba různorodosti evropské kultury a práva na národní filmovou tvorbu. Nepodléhání diktátu Hollywoodu.

Režisér Sojcher si cení mistrného provedení amerických filmů a má je rád, ale stejně obdivuje i filmy německé, francouzské nebo třeba jihokorejské. Filmů má na kazetách a na DVD několik tisíc. „Tohle je jen část mojí filmotéky,“ ukazoval mi režisér v regálech vyrovnané videokazety s pečlivými popiskami. „Další tisíce jich mám v bytě a malém studiu v Paříži,“ upřesnil.

Frédéric Sojcher se do Česka těší

Tam totiž Frédéric Sojcher přednáší scenáristiku a produkci na Sorbonně. Z českých filmů miluje hlavně novou vlnu 60. let a snímky Miloše Formana. Na festival do Karlových Varů se těší. Nejen proto, že se setká s jinými filmaři a uvidí, co nového vytvořili jeho kolegové, ale má k Česku zvláštní vztah, i když u nás zatím nikdy nebyl.

„Má to pro mne velmi citový význam, protože můj dědeček Aaron Sojcher, kterého jsem však nikdy neviděl, pocházel z Československa. Těsně před druhou světovou válkou utekl do Belgie. Měl tušení, jakým směrem se budou věci v Evropě ubírat, a bál se o svou bezpečnost. Nakonec ho však našli a deportovali do Osvětimi. Já jsem ještě nikdy v Česku nebyl, takže pro mne to bude jako návrat ke kořenům,“ říká režisér filmu Hitler v Hollywoodu Frédéric Sojcher.

Jeho film bude pravděpodobně stejně zajímavý jako sám režisér. Není to ovšem dílo, které by přitáhlo davy do multiplexů. Je to film pro náročného diváka, který se zajímá o evropskou kinematografii. To není z mé hlavy – řekl mi to filmový publicista a kritik z deníku Le Soir Nicolas Crousse.

Režisér Frédéric Sojcher

„Je to film, kde musíte vnímat několik proudů. Je jako italská lasagna o čtyřech vrstvách. Uprostřed těch jednotlivých hladin není jednoduché se orientovat. Je tam zapálení pro evropskou kinematografii, také tam je portrét slavné herečky Micheline Presle. Je to trochu dokument a trochu smyšlenka. Myslím si však, že hodně zaujme filmové diváky,“ říká kritik Nicolas Crousse, který už film viděl.

Z jeho slov jsem nabyl dojmu, že tento film bude asi stejně složitý jako politická situace v Belgii. Tak horké to však prý nebude. Belgická politika je přece jen ještě komplikovanější. Mnohem, mnohem víc.

Do Karlových varů se také chystá chorvatský režisér Rajko Grlić, který představí svoji novinku Zůstane to mezi námi. S režisérem si popovídal Vladimír Kroc.

Logo
autor: pan
Spustit audio