Bez kapra, ale s půstem i salátem. Rusové oslavili Vánoce podle juliánského kalendáře

Ani v Moskvě se neobejdou Vánoce bez tradičních trhů - Foto: Martin Dorazín

Ani v Moskvě se neobejdou Vánoce bez tradičních trhůFoto: Martin Dorazín

Pravoslavní křesťané slavili Vánoce. Tedy ti, kteří se přidržují starého, juliánského kalendáře – například Rusové. Tamní Vánoce jsou ale trochu jiné než ty naše. Liší se i skladba vánočních pokrmů na svátečním stole. Třeba kapra byste čekali marně, což ale neznamená, že ruské Vánoce nemají atmosféru.

U jednoho dětského kluziště na Puškinově náměstí potkávám rodinu Michajlovových – pana Nikolaje, jeho ženu Alinu, dceru Irinu a vnučku Natálii. „Dnes jsme se chtěli projít a pobavit se v centru Moskvy. Byli jsme v divadle na dětském představení, potom pojedeme slavit Vánoce domů, kde nás čeká salát, který připravil tady náš dědeček,“ popisuje Alina. 

 

Jak vypadají pravoslavné Vánoce v Rusku? Jsou trochu jiné než ty naše, například kapra byste na stole nenašli, ale rozhodně mají atmosféru.

Vložit na svůj web

Ke všem ruským svátkům patří domácí salát Olivier se zajímavou historií. Nejslavnější ruský a posléze sovětský salát vymyslel francouzský kuchař Lucien Olivier, který si ve druhé polovině 19. století otevřel v Moskvě restauraci Ermitáž. Do mísy vložil vše, co měl právě po ruce, a tak se zrodila znamenitá pochoutka. 

Vánoční hostině by měl předcházet půst 

Podle původního receptu má obsahovat na drobné kousky nakrájené pečené maso, brambory, mrkev, okurky a vajíčka. Rusové to všechno obyčejně ještě promísí s velkým množstvím provensálské majonézy. A kombinují různé ingredience. Pečené maso může nahradit vařený salám, majonézu smetana a syrové okurky nakládané a solené. 

Čtěte také: Santa Clause a vánoční stromky tu nenajdete. Ve Williamsburgu slaví Vánoce jako v 18. století

Salát Olivier byl na svátečním stole samozřejmě také u Michajlovů. „Salát Olivier a také náš vlastní recept. Jsou v něm nakrájená kuřecí srdíčka, obsahuje majonézu, houby, cibuli a hrášek,“ vysvětlují. 

Vánoční hostině by měl teoreticky předcházet půst. Proto se Štědrému dnu říká сочелник, podle šťávy ze semínek, zrnek pšenice, rýže nebo také podle čočkové kaše. 

Sočivo – podivná hmota, která chutná výtečně 

I takhle vypadají pravoslavné Vánoce v Rusku - Foto: Martin Dorazín

I takhle vypadají pravoslavné Vánoce v RuskuFoto: Martin Dorazín

Je v tom trochu zmatek, a tak tradiční postní pokrm sočivo popisuje kuchařka Ljudmila Žvějkinová: „Sočivo se připravuje z ječmene nebo pšenice. Obiloviny se musely jemně podrtit, aby se zrnka nerozpadla, ale zbavila se otrub. Potom se obilí namočilo do vody, nechalo odstát a okolo pěti hodin vařilo. Na kilo pšenice tři litry vody.“ 

Sama o sobě by ale tato zvláštní a nevábně vyhlížející hmota nebyla moc chutná. „Podle tradice se přidává med nebo sirup, ořechy a mák, který se musí předem namočit do vody,“ osvětluje Ljudmila Žvějkinová a dodává: „ Med zahřejeme. Přidávám ještě drcené a třené ořechy, které pustí olej, jsou jemnější a sočivu dodají specifickou chuť.“ 

Sočivo jsem ochutnal a musím uznat, že je výtečné. Teď ale nastává nejvyšší čas rozloučit se s rodinou Michajlovových, protože ti mají nabitý vánoční program. A hlavně se těší ke svátečnímu stolu. 

Autor:  Martin Dorazín  (mdo)
Pořad: Zápisník zahraničních zpravodajů  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: neděle 09:05  |  Délka pořadu: 50 minut  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace