Bez peněz do hospody nelez! V jedné barcelonské restauraci potřebujete k návštěvě i heslo

Sezame, otevři se! Nebo Stolečku, prostři se! Anebo Obušku, z pytle ven! To jsou zaklínadla, nebo chcete-li hesla, kterými se uváděla do chodu různá kouzla. Tajné heslo ale musíte použít i v případě, když chcete navštívit jednu zvláštní restauraci v Barceloně. Až když si objednáte stůl, řekne vám její majitelka, kam máte přijet a jakým heslem se při vstupu do restaurace prokázat.

Návštěvu v restauraci Contraseňa si musíte objednat telefonicky, nebo přes facebook, twitter nebo mail u paní majitelky Angely Vinent. Až potom vám řekne heslo, kterým je název některého z pokrmů večerního menu. Když přijede na udanou adresu, stojíte ale před kancelářskou budovou, ve které je zhasnuto. A přitom jste se přece domluvili 9. hodinu večer!

Ve smluvenou na váš čeká číšník a vezme vás nákladním výtahem do 5. patra. Ale až potom, co mu zopakujete smluvené heslo, proto se restaurace jmenuje Contraseňa, tedy heslo.

Restaurace Contraseňa podává vynikající předkrmy z mořských plodů, třeba plněné calamáry, krájeného lososa nebo jarní závitky s tajemnou náplní – tou jsou malé krevetky.

Čtěte také

Přímo od stolu, kde jíte, vidíte do malé kuchyňky, je tady jeden pult s nádobím, elektrický sporák, myčka na nádobí, dvě lednice, jedna mikrovlnka a jedno espreso plus balkónek, kam chodí zákaznici kouřit. V kuchyňce kmitají jak majitelka, paní Angela, tak dva číšnici a vlastně kuchaři zároveň. Na stěnách jsou také obrazy, jejich autorkou je majitelka.

Menu přijde na 25 eur

Paní Angela měla dva důvody, proč si v bývalé kancelářské a skladovací budově udělala utajenou restauraci. Chtěla si jednak zkusit uvést v život nějaký vlastní projekt a také, protože kvůli krizi přišla o práci v novinařině, hledala nějakou práci, kterou by uměla dělat. A napadlo ji vaření.

Ráda vařím. Kdybych to neměla ráda, tak to nedělám. Zpočátku jsem ale potřebovala mít nějaký ateliér pro svoje malování. Tak jsem objevila tohle bývalé skladiště, a pak mne napadlo tady udělat restauraci. Viděla jsem to už jinde. Třeba v Londýně mají takových restaurací mnoho, ale tam jsou v nových budovách. Mne napadlo udělat si restauraci tady.

Restaurace Contraseňa

Zážitkové menu se dvěma předkrmy, hlavním chodem a desertem přijde na 25 eur, k tomu ještě musíme připočíst cenu za konzumaci vína. V létě v restauraci může být docela dusno, ale snad je dokážou rozehnat dva větráky, které jsou na stropě.

Po kulinářském koncertu jsme zase venku, před vraty do garáže značně sešlého domu. Za těmi vraty by nikdo rozhodně restauraci nehledal.

autor: pan
Spustit audio