Bohyně Lakšmí prý proměnila obilí ve zlato. To se může hodit, vědí Nepálci

Po ulicích se procházejí krávy ozdobené květinovými věnci, po zemi je rozsypaný barevný prášek a všude hoří malé olejové lampičky. Nepálci slaví svátek bohyně Lakšmí. Co by od ní rádi dostali?

V Nepálu oslavili Tihar, svátek světel. Pro původní obyvatele káthmándského údolí zároveň začal nový rok. Oslavy vždy trvají pět dní a hlavní je oslava bohyně Lakšmí. Aby také ne, vždyť je to bohyně bohatství a její přízeň se může hodit. Jak ale přilákat štědrou bohyni do domu?

Před každým domem někdo vyznačil barevnou značku, z níž vedou cestičky do domu, všechny vysypané barevným práškem. Můj hostitel Purna vysvětluje, že vyznačená cesta je pro bohyni obdobou červeného koberce. To aby věděla, že je tu vítaná.

Když Lakšmí proměnila obilí ve zlato…

Purnova 86letá matka vysvětluje, že v dávných časech neměli lidé peníze, nabídli tedy něco málo bohyni, která se jim mnohonásobně odvděčila. Rolník například sklidil obilí a to se mu doma proměnilo ve zlato. To všechno zařídila bohyně Lakšmí.

Čtěte také

Na otázku, zda to tak funguje i dnes, paní Moti Maja bez zaváhání přitaká a hned uvádí příklad. Dříve prý nic neměla a teď má dům. V něm měla nájemníky, kteří nevlastnili nic. Nedávno si však koupili vlastní dům i pole. A to jen proto, že se modlili k bohyni Lakšmí.

Sridžana, snacha staré paní, připomíná, že už se setmělo. Přichází čas na zapálení olejových lampiček před domem. Musíme připravit cestu pro bohyni. Jeden od druhého zapaluje Sridžana knoty olejových lamp. Ty za chvílí září v řadě na chodníku.

bohyně Lakšmí

Obětuje se drcená rýže i peníze

Je čas vzít svíčky do domu, aby bohyně věděla, kde má odsypat trochu bohatství. Jak říká Purna, není to nic jiného než jídlo – drcená rýže, buvolí maso, brambory, zelenina. To všechno obětují čtyřruké bohyni sedící na lotosovém květu. Lakšmí dostane také peníze, mince i papírové bankovky.

Purna připouští, že je to změna. Lidé se k bohyni modlí a dají jí peníze. A všichni prý očekávají, že jim to bohyně mnohonásobně oplatí. Jak ale říká, nikde není napsáno, kdy to bude nebo že se jim Lakšmí za obětované peníze odmění také penězi. Je prý na bohyni samotné, jaký způsob zvolí.

autor: jma
Spustit audio