Bratři Nobelové budovali průmyslové impérium v Zakavkazsku. Zastavilo je až bolševické znárodňování

19. století bylo i v daleké Gruzii érou rozkvětu průmyslu, zejména ropného a chemického. Hlavní zásluhu na tom mají bratři Ludvig a Robert Nobelové, sourozenci vynálezce dynamitu Alfréda Nobela. Jejich společná firma sídlila v ruském Petrohradě, ázerbájdžánském Baku a gruzínském Batumi.

Podle vzpomínek návštěvníků z konce 19. a počátku 20. století bylo Batumi bouřlivě se rozvíjející evropské město, které se stalo magnetem pro průmyslníky a podnikatele.

„Své domy a paláce si tu postavili bratři Nobelové, Rotschildové a továrnu tu vybudoval také Siemens. Město bylo v té době opravdu hodně bohaté,“ říká historik Batumi Bačuki Čheidze.

Čtěte také

V paláci barona Rotschilda dnes najdete městkou porodnici, vydáme se proto raději opačným směrem – k domu bratří Nobelů.

Branobel – zakavkazské ropné impérium

„Muzeum bratří Nobelů sídlí v domě, ve kterém měla firma Branobel své kanceláře. Máme tu kopii kancelářského nábytku z 19. století, chemické laboratorní sklo, které bratři Nobelové používali, a jejich osobní knihovnu,“ přibližuje průvodkyně Nino Čitidzeová.

Znak firmy Branobel

Pak mi ukazuje na mapě červené body označující jejich naleziště ropy. „Z toho vidíte, jak velký byl jejich byznys a kolik kapitálu do něj vložili,“ dodává.

Bratři Nobelové za Kavkaz přijeli na konci 19. století. Nejprve hledali kvalitní a levné dříví k výrobě dřevěných součástí zbraní, aby je nemuseli nakupovat v zahraničí. V Baku ale zjistili, že tam ze země prýští ropa. Hned pochopili, že narazili na zlatou žílu. Poradili se, zbrojařskou firmu prodali a vše investovali do těžby a zpracování ropy.

Firma bratří Nobelů se brzy stala největší těžební společností v tehdejším carském Rusku. „Byli totiž také vynálezci a techniky. Postavili první železnici z Baku do Tbilisi a v roce 1904 ropovod do Batumi. Přesněji řečeno petrolejovod, protože jím proudila už zpracovaná ropa. Pohánělo ji 16 parních tlakových stanic,“ upřesňuje Nino Čitidzeová.

Průmysl versus politika

K vidění je tu také kopie první dohody mezi společností Ludviga Nobela registrovanou v Petrohradu a městem Batumi o tom, že zde vznikne ropný terminál. Mnohé vzácné dokumenty ale zmizely v dobách Sovětského svazu, konstatuje s lítostí ředitelka muzea Tamara Oragvelidzeová

Rezidence firmy Branobel v Petrohradu

„Nevíme přesně, dokdy tady bratři Nobelové působili. Dřív se uvádělo, že odjeli už v roce 1905, ale našli jsme dokumenty, které svědčí o tom, že tady pobývali nebo sem přijížděli až do roku 1917, kdy na Kavkaz přivezli dynamit,“ říká.

Čtěte také

Nejvíc výbušnou se ale nakonec ukázala politická situace. V roce 1920 bolševický stát podniky bratří Nobelů znárodnil, a tím skončila krásná epocha vynalézavých švédsko-ruských podnikatelů a rozkvětu města.

autor: mdo
Spustit audio