Brazilec navštívil 34 zemí a vyzkoušel tisíce druhů vín. Proč neochutnal i to moravské?

Vinaři i znalci vína si přišli v Rio de Janeiru na své. Konal se tam druhý ročník festivalu jídla a vína. Degustace, slevy v restauracích, akce na ulici, přednášky a také veletrh vín. Cíl byl jasný – naučit Brazilce pít víno, protože zatím mezi nimi jednoznačně vede pivo.

Horácio Barros sedí u jednoho z mnoha stolů se svou dcerou Natálií. Před sebou mají každý 12 skleniček a pod nimi napsaná čísla. Od nejmladších červených ke starším a nakonec pár bílých.

„V 50 letech jsem si udělal první sommelierský kurz. Zalíbilo se mi to, studoval jsem a v 63 letech jsem šel do důchodu. Rozhodl jsem se poznat svět vinařství a přivézt všechny zkušenosti zpátky do Brazílie,“ vysvětluje Horácio.

Horácio vzal obytné auto a projel 34 zemí po celém světě, 162 vinic a ochutnal 2 951 druhů vín v Americe i v Evropě. Pak ještě letěl do Afriky a Austrálie. Všechno se synem a dcerou Natálií.

Čtěte také

„První opravdu výjimečné víno jsem ochutnala v Argentině, v Patagonii, ve sklepích Noemía. Bloudili jsme uprostřed pouště a ani už nevěřili, že tam nějaká vinice bude, ale nakonec jsme dojeli a bylo to úžasné, “ popisuje Natálie.

Brazilské vinařství má co nabídnout

Natálie přijela s otcem také do Rio de Janeira na festival a účastní se degustace na odpoledním veletrhu vín, kde se lesknou sklenice a v pozadí také hladina laguny pod sochou Ježíše.

Plnily se tu stovky skleniček

„Brazilci nejsou zvyklí na víno. Říkávám, že víno je létající talíř, který tady dosedl, a lidé na něj koukají se strachem a úžasem,“ říká Marcelo Copello, jeden z nejvlivnějších novinářů publikujících o víně na světě.

Festival, který dnes nabízí na 100 akcí, včetně degustací ve vinném autobuse a v chudinských čtvrtích, organizuje společně s kolegou Sérgiem Queirozem.

„Brazilské víno ve skutečnosti nemělo před 10 až 15 lety co nabídnout. Dnes už ale má šumivá a červená vína. Podobné to bylo s argentinským exportem, který byl před 15 lety doslova směšný,“ nastiňuje.

Čtěte také

Projel i Českem, ale na moravské víno nenarazil

Svátek vína se v Rio de Janeiru pořádá teprve druhým rokem. A už první měl podle Sérgia úspěch. Cestovatel Horácio Barros se přijel poučit a znalosti chce odvézt do vnitrozemí. Třeba do svého rodného Minas Gerais, které je místem mléka a třtinové pálenky. V posledních letech to tam však někteří pěstitelé kávy zkoušejí s vinicemi a čekají, jestli jim místo peckovic víc vydělají bobule.

„Řeknu věc, které nebudete věřit. Brazilci jsou největší znalci vína. Brazílie má totiž oproti ostatním jednu velkou výhodu. Dováží vína z celého světa. Třeba i v Itálii těžko seženete víno z Kanady nebo Kalifornie,“ upozorňuje.

Na veletrhu vín se předastavila i brazilská šumivá vína, která získávají na popularitě

Kde se vinnému cestovateli nejvíc líbilo? Okouzlil ho prý slovinský Bled. A vína ho prý překvapila na Novém Zélandu a bílá v Rakousku.

Když jsem se zeptal na moravská, kroutil hlavou, protože je nezkusil, i když Českem projel. Škoda. Alespoň má ještě co zkoušet. A nebo jeho dcera Natálie, která s ním připravuje kurzy i knížky. „Už není úniku. Svět vína je nevyčerpatelný,“ usmívá se.

autor: dkk
Spustit audio