Britský parlament si užil českého piva

V úterý 30. června byl v poslanecké sněmovně v Londýně večer českého piva. Mezi hosty, které na tuto akci pozval předseda parlamentní skupiny pro věci piva John Grogan, byl náš spolupracovník ve Spojeném království Milan Kocourek. Jel tam v londýnském metru, kde bylo nesnesitelně horko. Ve stanici parlamentu zvané Westminster byli uživatelé metra z místního tlampače vyzýváni, aby cestovali s vlastní lahví nikoli českého piva, nýbrž vody. A vítal je černý kytarista z Karibiku.

Tento kytarista ve stanici Westminster se poněkud starostlivě díval na dva policisty, kteří ho chvíli sledovali, ale brzy pomalým krokem odešli. V síni meziparlamentní unie, kde se večer českého piva pořádal, bylo stejné vedro jako v metru. Ale pivo, totiž jedenáct druhů z produkce pivovaru Černá hora a Plzeňský Prazdroj, bylo vychlazené a hosté si nestěžovali. Bylo mezi nimi několik studentek češtiny z Oxfordské univerzity.

Jedna z nich vyložila, jak se na večírek dostala, ale do češtiny se jí nechtělo: "Dostali jsme e-mail od našeho tutora na oxfordské univerzitě s pozvánkou na tento večer. Je nás tady šest nebo sedm. Vloni jsem žila v Praze, pila jsem tam hodně českého piva, ale moje oblíbená značka tady není." Její kolegyně však poznamenala, že dává přednost becherovce.

Mezi hosty byla také česká klavíristka Lada Valešová - jak k tomu došlo, že se ocitla v Británii? "Dostala jsem stipendium na Guildhall School of Music & Drama a toto stipendium mi bylo obnovováno po tři roky. Když jsem skončila studia, tak mě škola požádala, abych se stala členem profesorského sboru, což se stalo a už jsem zakotvila. Náhodou jsem členkou Anglo-Czechoslovak Trust, který po dlouhá léta zve mladé muzikanty na festivaly, a oni mi přeposlali e-mail. Řekla jsem si, že je krásný slunný den, tak proč se nevydat do parlamentu. Jako rodilá Plzeňačka nesmím zradit rodné město," řekla se sklenicí piva v ruce.

Předsedou parlamentní skupiny pro věci piva je labouristický poslanec za severoanglický obvod Selby John Grogan, který účastníky uvítal krátkým proslovem. Řekl, že z českých pořekadel se mu nejvíc líbí "bez peněz do hospody nelez".

Mezi hosty bylo několik členů britsko-české filatelistické společnosti. Jeden z nich, Bob McLoed, byl v dobré náladě. "Velmi příjemné, jsou tady některá piva, o jejichž existence jsem nevěděl. Jezdím do Prahy od roku 1988 a některá jsem nezkusil, budu je teď vyhledávat. Jedu zpátky v září," řekl Bob McLeod. Poslanec John Grogan je také místopředsedou parlamentní skupiny pro Českou republiku a Slovensko. V Praze i v Brně už byl několikrát, republiku navštěvuje rád.

Co konkrétně obnáší předsednictví parlamentní skupiny pro věci piva? "Skupina pro věci piva má svou seriozní stránku, je to největší ze všech zájmových skupin v parlamentě, protože má společenský rozměr. Ale odvětví piva je velmi důležité. V mém obvodu Selby na severu Anglie jsou tři velké pivovary a mnoho menších. Je to významný zdroj zaměstnanosti. A britské výčepy zvané pubs jsou podle jednoho autora samým srdcem Anglie, tam lidé uvažují o všem možném, o BBC, o fotbale a tak dále," řekl poslanec John Grogan

"Prosazujeme pivo a britské výčepy. V Británii máme vysoké daně z piva. Jedna věc, kterou bych rád viděl a která by pomohla výčepům, je nižší daň z točeného piva. Se značným úspěchem se setkalo snížení zdanění malých pivovarů, takže nyní je hodně malých pivovarů, které mají daňové úlevy. To je důležitý zdroj úspěchu při oživování malých pivovarů," vysvětlil poslanec. Nepochybuji o tom, že jeho funkce ho baví. Byl to příjemný večer.

autor: mkc
Spustit audio