Češi objevují kouzlo konopí na veletrhu ve Vídni

Že tráva nemusí být vždycky krmivo a marjánka koření, na to už jsme si zvykli. Marihuana zkrátka ovlivnila nejenom náš slovník, ale i životní styl. Někteří ji zatracují jako prachobyčejnou nebezpečnou drogu, jiní zase velebí její léčebné účinky. Ve Vídni se před týdnem konal marihuanový veletrh, na který jezdí také spousta návštěvníků z Česka.

Hned po vstupu na veletrh konopí Cultiva jsem zůstal jako u vytržení. O marihuanové zmrzlině jsem až doteď ještě neslyšel. Druhé překvapení mne čeká poté, co oslovím muže u zmrzlinového stánku. Německou marihuanovou terminologii, kterou jsem si před návštěvou veletrhu nastudoval, vůbec nebudu potřebovat. Mladík je totiž z Česka, stejně jako řada dalších návštěvníků veletrhu.

„Je to náš vynález! Používáme kravské šumavské mléko nejvyšší kvality. Mícháme ho se třtinovým cukrem, uvaříme a přidáme konopný olej, konopný sirup a konopná semínka. Potom to přes tenhle stroj na zmrzlinu prodáváme dál,“ popisuje mi originální výrobní postup mladík. Zmrzlina údajně neobsahuje žádné THC a její prodej je tedy legální i u nás. „Je to naopak zdravé pro tělo i mysl,“ doplňuje český zmrzlinář.

Zmrzlina vypadá lákavě. Je posypaná konopnými semínky. Jedna jejich lžička prý pokryje denní potřebu vitamínů. Posilněn a osvěžen marihuanovou zmrzlinou se vydávám dál. Mám namířeno k dalšímu českému stánku, kde se prodávají masti s příměsí marihuany.

Konopná zmrzlina ze šumavského mléka

„Přijela jsem se dozvědět nové informace o tom, co se děje v léčbě kannabisem neboli marihuanou, konopím. Někdy se mu prý také říká dronabinol,“ sděluje mi další z českých návštěvnic veletrhu. Doma se jako členka občanského sdružení podílí na léčbě pacientů pomocí této byliny. „Pokud nemocný člověk přinese potvrzení od lékaře, že je opravdu nemocný, tak mu dáváme trávu.“

Z veletrhu je nadšená. V Rakousku a Německu se dronabinol aplikuje léčebně buď ve formě kapslí, nebo dokonce přímo jako paličky z rostliny zabalené v krabičce. Na předpis, samozřejmě. „Už je to vlastně za rohem,“ říká návštěvnice veletrhu s nadějí, že by zanedlouho mohlo být konopí podobně k dostání i u nás.

Na veletrhu se sice všichni dušují, že tady se takzvaně nehulí, ale stačí se jen trochu nadechnout a hned vás praští do nosu charakteristický pach marihuanové cigarety. Na veletrhu je k dostání všechno možné, co má co do činění s marihuanou – hnojiva, ale třeba i energetické nápoje. Je tady i několik marihuanových plantáží. Stačí si jenom utrhnout. I když rostliny oficiálně na prodej nejsou.

Kromě Čechů na vídeňském veletrhu narazíte samozřejmě i na Slováky. Mají to sem ostatně blízko. Slovensko patří mezi země, které stále tvrdě postihují konzumenty marihuany. „Na Slovensku musí člověk přemýšlet víc než třeba v Holandsku nebo v Čechách nad tím, kde a s kým marihuanu konzumuje, komu o tom poví nebo kde si rostlinu sežene. V zásadě to však tak velký problém není,“ myslí si jeden ze slovenských návštěvníků veletrhu.

Na veletrh přijíždějí i nadšenci, kteří se zajímají o techniky pěstování

„Existují sice lidé, kteří mají problém kvůli držení menšího než malého množství rostliny – jako v Čechách to stále nefunguje –, ale prokurátoři už přišli na to, že nemá smysl dávat lidi do vězení za to, že si jdou s kamarády zahulit,“ shrnuje.

Na marihuanovém veletrhu však narazíte i na lidi, kteří s touto bylinou nemají vlastně nic společného. „Většina návštěvníků sem sice míří především kvůli marihuaně a jejím účinkům, ale je tu i hodně lidí, které veletrh zajímá třeba z hlediska rostlin, jejichž pěstování není zrovna jednoduché, například různých sukulentů a tak podobně,“ říká mi další český návštěvník, který se řadí právě mezi podobné nadšence. Konopí je zkrátka opravdu všestranná rostlina.


Zobrazit místo konání veletrhu konopí Cultiva ve Vídni na větší mapě
autor: vob
Spustit audio