Česká imigrantka složila milostný protestsong. Brání se xenofobním útokům proti lidem ze střední a východní Evropy

S protipřistěhovaleckou rétorikou v Británii se dá bojovat různým způsobem. Skupina přátel ze severního Londýna nevyšla demonstrovat do ulic, ale napsala milostnou baladu. Lidé kolem české filmařky a producentky Lucie Wenigerové si dali za cíl získat peníze, aby se písnička mohla natočit ve špičkovém studiu a aby se chytlavý song dostal až na vrchol ostrovní hitparády.

Svádět na přistěhovalce ze střední a východní Evropy vše možné i nemožné se ve Velké Británii stalo v jistých kruzích oblíbenou kratochvílí. Proti útokům na imigranty se teď rozhodla vystoupit skupinka Londýňanů. Originálním a přitom neagresivním způsobem. Hudbou.

Tak vznikla milostná balada, na jejíž profesionální realizaci teď autoři kampaně shánějí peníze. Mají sen, aby se skladba Why is this happening (Proč se to děje) dostala až na špici britské hitparády.

Ve filmařce, producentce, která žije v Londýně skoro 20 let, Lucii Wenigerové bouchly saze. „Na jaře loňského roku po evropských volbách jsem stála v naší sprše a brečela jsem. Předtím jsem si totiž přečetla v novinách nepříjemné články o nás, imigrantech z postkomunistického bloku, a o tom, jak tady způsobujeme strašné problémy,“ vzpomíná Lucie Wenigerová.

UKIP říká, že nás nemiluje

„V Daily Mailu jsem si přečetl článek, kde jeden z politiků UKIPu žádal, aby se z Británie vyhnali taky všichni lidé z tzv. kolonií, kteří mají britský pas jen díky svým rodičům. A přiznám se, že to mě zabolelo. Pomyslel jsem si, co je to za lidi? Taky jsem si uvědomil, jak se asi Lucie cítí,“ vypráví mi britsko-kanadský muzikant Alan D.Boyd, který k chytlavé písničce složil hudbu.

26 miliónů lidí v Evropě hledá práci. A po čích zaměstnáních asi koukají?

Ostrovní posluchači, kteří vidí dál než za první roh, postřehnou hlavně v refrénu narážky na současnou rétoriku namířenou proti Středo- a Východoevropanům. Rozsvítit by se lidem mělo i díky malé výslovnostní hříčce.

„Věděli jsme, že písničku nazpívá východoevropská zpěvačka. Kdyby si ponechala trochu svého přízvuku, mohl by text „You Keep“ znít jako název strany UKIP. UKIP turning me away, UKIP saying, you don't love me, UKIP nás odmítá, UKIP říká, že už nás nemiluje. Řekli jsme si, že budeme trochu vychytralí a že si tam někteří lidé tenhle vzkaz najdou,“ pokračuje Alan D. Boyd

Zpěvačka se do politiky míchat nechtěla, pak ale změnila názor

Song Why is this happening nakonec nazpívá Polka Pola Pospieszalska. Ta nemá pocit, že by se vztah obyčejných Britů k přistěhovalcům příliš změnil. Výpady vůči imigrantům podle ní přiživují hlavně média.

„Člověk slýchá legrační zkazky, že za spoustu dopravních nehod v Anglii můžou zahraniční řidiči kamionů. Když to pak slyšíte víckrát, pomyslíte, si, panebože… Někdy se mi chce zakřičet: ‚Přestaňte, my téhle zemi něco přinášíme!‘“ rozčiluje se zpěvačka Pola Pospieszalska.

„Moje první reakce, byla: ‚Přibrzděte, já se nechci míchat do politiky!‘ Nikdy jsem nebyla politický tvor. Ale pak jsem slyšela tu písničku, a jak jsem v tomhle ohledu hodně náročná, tak ten song je prostě skvělý. Je to takový mix melodie z bondovek a Kate Bush. Je to chytlavá věc a přitom má ambice,“ vysvětluje, jak se k politické písni dostala, Pola Pospieszalska.

Žádná hranice. Žádná kontrola. EU otevřela naše hranice 4 000 lidí týdně

Už teď cítím, že jsem ráda, že něco dělám, říká Lucie Wenigerová

Autoři kampaně si dali za cíl vybrat 15 000 liber, aby se písnička nahrála v opravdu špičkovém studiu se skvělými muzikanty. Mimochodem už na demoverzi se podíleli Ray Russell a Mo Foster, kteří hráli s Davidem Bowiem nebo Philem Collinsem. I kdyby se cílová částka nevybrala, pocit satisfakce už Lucii Wenigerové nikdo nevezme.

„Už teď cítím, že jsem ráda, že něco dělám. Protože tak jak se blíží volby (budou na začátku května), tak se přiostřuje i protipřistěhovalecká rétorika. Jsem ráda, že vyjadřuji svůj názor způsobem, který umím,“ uzavírá Lucie Wenigerová.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio