Česká šlechtična mohla být brazilskou princeznou. Proti byla tchýně… a republika

Brazílie je jedinou jihoamerickou zemí, která má svou královskou, ba dokonce císařskou rodinu. A přímo do ní se dostala Češka – Alžběta Dobrženská z Dobrženicz. Možná by dnes mohla být směle postavou nějaké telenovely: příchod čtvrté dcery šlechtice, který vařil na Vysočině pivo, do francouzsko-portugalského královského rodu Orléans-Bragança vyvolal hněv, a to dokonce hněv tchýnin.

„Dom Pedro, nejstarší syn princezny Izabely a vnuk císaře Pedra II., potenciální dědic koruny, se rozhodl oženit se s hraběnkou, která ale nebyla dědičkou titulu. A to Izabela, budoucí tchýně, nechtěla. Chtěla svého syna oženit s takovou šlechtičnou, která bude v přímé následnické linii,“ říká Maurício Vicente Ferreira Júnior, ředitel císařského muzea v Petrópolis.

Dědictví trůnu předal bratrovi

Maurício Ferreira sice nepopisuje, jak silně se Dom Pedro do Alžběty zamiloval, ale nejspíš už císařskému vnukovi na nějakých šlechtických pravidlech nezáleželo. Brazilské císařství opustil ve 14 letech, kdy se z něj stala republika, a všeho starého císařského – včetně rodiny – se zbavila. S Alžbětou se tedy seznámil až v Evropě na vojenské zkušené v Rakousko-Uhersku. A nakonec se s ní ve Versailles oženil.

„Jeho matka ho donutila, doslova donutila k tomu, aby podepsal rezignaci a předal dědictví trůnu na bratra,“ vysvětluje.

Dodnes se přitom vede debata – ani ne tak mezi císařskými potomky, jako spíš mezi brazilskými monarchisty – kdo by byl jmenován vládcem, pokud by se císařství obnovilo. I taková možnost tehdy byla, takže Alžběta Dobřenská z Dobřenic měla naději, že se stane ženou císaře. Jenže – nikdy se tak nestalo.

Ve městě je tolik zeleně, že není pořádně vidět na památky. V pozadí královský palác, dnes muzeum

Potomci císařské rodiny žijí dodnes. Jeden z vnuků vaří pivo

„Elizabeta sama poprvé přijela do Brazílie až po revizi zákona o deportaci císařské rodiny. To znamenalo, že se mohli vrátit,“ nastiňuje. To už měli s manželem pět dětí. I když Dona Elizabeta Adelaide Leopoldina zemřela v Portugalsku, její ostatky převezli právě do katedrály v Petrópolis. Císařskou rodinu tu dnes nepřipomíná jen hrobka nebo císařské muzeum – několik císařských potomků v Petrópolis žije.

Ředitel císařského muzea Maurício Ferreira dodává, že potomci Pedra z Alcantary a Alžběty Dobřenské vždy chodili do muzea velmi rádi a udržovali si s ním vřelý vztah.

Čtěte také

Jeden z vnuků dnes ve městě vydává noviny a provozuje pivovar – a dává k dobru, že babička byla z českých zemí, z rodiny, kde se vařilo pivo. Zkrátka je vidět, že i když ulice mají republikánské názvy a na trůnu tady nikdo nesedí, stále to je císařské město – i s kouskem české historie.

autor: dkk
Spustit audio