Česká spojka v jižanském Hollywoodu. Kluk z Teplic zakotvil v USA u filmu

Poprvé se dostal do Ameriky ve 14 letech. Když přijel těsně po revoluci jako kluk z Teplic do New Yorku, byla to láska na první pohled. Pavel Pešta věděl, že se sem jednou přestěhuje. Dnes je mu 40, žije v New Orleans a rozjel úspěšnou kariéru u filmových produkcí. Jako malíř pracoval i na oscarových snímcích.

Otevíráme bránu zchátralého jižanského sídla, jedné z lokací pro další díl americké kriminálky NCIS: New Orleans. „Vyšetřovatelé dostanou tip, že tu jsou teroristi, tak naše speciální jednotka vpadne a následuje přestřelka,“ popisuje Pavel Pešta scénu, která se na Esplanade Avenue bude odehrávat. Přijel zkontrolovat, jak to vypadá s výrobou dřevěného plotu. Musí vypadat stejně omšele jako originální.

„Jsem vedoucí malířského oddělení, takže všechno namalované vyrábí moje oddělení,“ vysvětluje Pavel Pešta, charizmatický Čech, který po 25 letech života ve Spojených státech nemá ve své angličtině ani náznaky přízvuku.

Nikdy nevíš. Občas se to povede a pracuješ na dobrém filmu

Na populární kriminálce z New Orleans pracuje poslední dva roky. Jeho jméno ale pozorný divák může zahlédnout i v titulcích světoznámých filmů. „Můj první film byl Just My Luck s Lindsey Lohan. Občas se povede, že děláš na dobrém filmu, ale je hodně nepříliš dobrých filmů, které taky musíš dělat. Nikdy nevíš. Ale našlo by se i pár těch, které byly ohodnoceny Oscarem. Třeba There Will Be Blood, v české distribuci Až na krev, nebo Benjamin Button. To jsou asi naše dva největší filmy,“ zmiňuje předešlou práci.

Čtěte také

Původně vystudovaný grafický designér se k filmu dostal náhodou a už u něj zůstal. Pavlova cesta do Ameriky ale náhoda nebyla. „Měl jsem možnost dostat se do New Yorku díky sestře, která tam pracovala a žila. Hned jsem se do Spojených států zamiloval, když jsem jel já, kluk z Teplice, v taxi po Manhattanu,“ vzpomíná. Jeho sestrou je topmodelka Daniela Peštová. A zatímco ona se po letech v cizině vrátila do Česka, Pavel ve Spojených státech zakotvil.

Pojedeme dalších 11 sezon

Přesunuli jsme se do ateliérů na okraji města. Procházíme policejní stanicí i bytem hlavního detektiva. Většina natáčení probíhá tady. Pavlův tým vytvořil z obyčejných dřevěných desek a překližky dokonalou iluzi skutečných místností, a to včetně márnice nebo neworleanského historického dvorku.

Všichni, koho ve studiích potkáváme, jeho tým chválí. Stejně tak i Joseph Zolfo, jeden z producentů. „Můj soukromý odhad je, že pojedeme ještě dalších 11 sezon,“ tipuje. A Pavel, který se občas mihne i před kamerou, přikyvuje. Tedy lépe řečeno se v záběru objeví jeho ruka, ucho nebo záda. Poznamenává proto pobaveně: „Nám je stejně lépe za kamerou než před kamerou.“

Spustit audio