Česká svíčková okouzlila Vídeňany

Přes svíčkovou k předsednictví v Evropské unii. I když tento titulek zní poněkud záhadně, je to asi nejvýstižnější název následujícího příspěvku. Pokud ještě nemáte námět na slavnostní vánoční oběd, můžete se nechat inspirovat. K natočení tohoto zápisníku inspirovala naši vídeňskou zpravodajku zajímavá tisková konference u slavnostní tabule s pravou českou svíčkovou.

"Tady v Rakousku není skoro žádné typické rakouské jídlo, které neovlivnily Čechy. Řekl bych, že vaše kuchyně je obohacením celé Evropy. Hodnota a kulinářské zvláštnosti Česka se mohou správně projevit také v době předsednictví Česka v EU," říká můj soused u stolu, šéf marketingu rakouských drah Roland Kern.

Z druhé strany sedí vedle mne podle jména typická Vídeňanka Dagmar Postelová. Nejde přehlédnout, že jí chutná. Sama má prý představu české kuchyně jako něco tak dobrého, co právě jedla. Zná výborné knedlíky, moučníky, kachnu.

Rozpačitě ale vzpomíná, jak se jmenuje pokrm, na kterém si právě pochutnala. "Svíč...svíčková, ano, to dnes bylo pro mě úplně nové a velmi dobré jídlo," a hned pokračuje ve výčtu dalších našich specialit, které zná: "Bramborové placky, které velmi miluji a vím že, také u nás říkáme 'brambory'. A ještě znám palačinky, buchty, takže typická rakouská kuchyně, to jsou více méně české dějiny."

Věřili byste, že svíčkovou lze hosty také šokovat? To když vtipálek číšník přináší voňavou omáčku s knedlíkem a masem a u stolu se ptá: Která dáma se chce vdávat? Ta dostane první porci. Pravdou je, že u mého stolu jsme všechny vdavky odmítly. A tak první porci dostává jediný muž, který s námi sedí.

"Byl jsem krátce šokován," sděluje mi své dojmy. "Říkal jsem si: Pane Bože, snad se teď budu muset oženit. Jsem totiž spokojený singl, ale vyvázl jsem z toho. A chutnalo to fantasticky." Pan Agathakis dokonce připouští, že toto jídlo asi opravdu přivádí lidi k sobě. Při dnešním obědě jsme se přece seznámili, dodává. Upřímně se přitom baví host dnešního slavnostního oběda, kolega žurnalista z rakouského rozhlasu ORF, který sjezdil celý svět a do naší kuchyně je zamilován.

Slova chvály mohou lichotit nejen nám, všeobecně Čechům, ale i hostitelce, kterou je ředitelka České centrály cestovního ruchu ve Vídni Nora Dolanská. Dnešní tiskovku k lednovému mezinárodnímu veletrhu cestovního ruchu ve Vídni lze skutečně považovat za vydařený start k veletrhu a potažmo k našemu předsednictví v Evropské unii. Za splněný sen o spokojených hostech může už dnes považovat jejich komplimenty majitelka české restaurace ve Vídni Zur Bohmischen Kuchl paní Dagmar Fizenec. Většinu hostů sem přivádí právě vůně naší výborné, krásně kalorické kuchyně. Co u nich teď nejvíce letí? "Nejvíc se prodá svíčková. Teď jsme prodali strašně moc hus, protože husa je taky hrozně dobrá. Teď máme adventní kartu, kde jsou kapři, kachny, husy a zvěřina. Myslím si, že si všichni pochutnávají."

Kolik svíčkových už tady uvařila dlouholetá kuchařka Helena Švarcová, nedokáže nikdo spočítat. Co je přitom nejdůležitější? "Maso se musí dobře naložit, musí se vybrat dobré maso, paní šéfová mi vždycky zařídí dobré. Pak velká porce lásky. Když se vaří s láskou, tak se to povede. To je to, co chybí v kuchařkách, to tam zapomněli napsat."

autor: maw
Spustit audio