České úředníky s vášní pro fotbal přijal papež

Každou středu přichází papež na Svatopetrské náměstí v Římě za poutníky z celého světa. Vyslechnou jeho promluvu a s několika z nich se pak osobně setká na pódiu pod baldachýnem. Tento týden byl mezi účastníky generální audience Svatého otce Benedikta XVI. také fotbalový tým českého ministerstva zahraničních věcí, který pak večer sehrál utkání s Vatikánem. Jeho kapitán měl možnost promluvit krátce s papežem.

Papež Benedikt XVI. celý v bílém přijíždí v otevřeném autě na Svatopetrské náměstí. Bílý vůz provází po obou stranách několik ostražitých osobních strážců. Papež projíždí mezi poutníky a zdraví je, vstávají ze židlí a mávají mu. Přijeli z celého světa. Vidím mexickou vlajku, polské skauty, krojované Tyroláky, Australany se slaměnými klobouky.

S českými fotbalisty sedím v horní části náměstí, blízko pódia, na kterém je připraveno křeslo pro Svatého otce. „Generální audience, na nichž papež přijímá věřící z celého světa a uděluje jim své požehnání, se konají každou středu,“ říká mi Jiří Sitek, první tajemník Velvyslanectví České republiky při Svatém stolci.

„Bez vstupenek se dá dostat pouze do zadní části Svatopetrského náměstí. O vstupenky do ostatních částí se musí požádat na prefektuře papežského domu, většinou formou dopisu. V případě velvyslanectví je to verbální nóta,“ dodává.

Věřící z celého světa

To už papež vystupuje na pódium, po jehož stranách stojí švýcarská garda. Slabý větřík si pohrává s červenými chocholy na jejich přilbách. Po papežově promluvě o svaté Matyldě z Hackebornu, která žila ve 13. století, ceremoniář představuje skupiny poutníků, které se generální audience účastní. Některé přitom o sobě dávají hlasitě vědět.

V několika jazycích pak papež žehná poutníkům. „Včera jsme oslavili patrona české církve, mučedníka svatého Václava. Zůstaňte vždy věrní duchovnímu odkazu tohoto velikána dějin vaší vlasti. Srdečně vám žehnám. Chvála Kristu,“ pronáší Benedikt XVI. požehnání v češtině.

Na závěr generální audience papež přijímá zástupce poutníků na pódiu. Za diplomatický fotbalový tým z Česka jeho kapitána Bohumila Starého. Obklopeni vatikánskými hodnostáři spolu chvilku hovoří. „Je to samozřejmě naprosto neobvyklá situace stát z očí do očí papeži. Vnitřní jistota se v tu chvíli trochu ztrácí,“ přiznává.

Papež Benedikt XVI. přijímá Bohumila Starého

„Řekl jsem mu, že jsme rádi, že můžeme jako diplomatický tým České republiky sehrát přátelské fotbalové utkání proti Vatikánu pro dobré vztahy mezi našimi dvěma zeměmi,“ přibližuje obsah své rozmluvy s papežem Bohumil Starý. Benedikt XVI. prý na oplátku vyjádřil své díky za cestu fotbalistů do Říma.

Redaktor Radiožurnálu Jaroslav Skalický se už jednou s papežem setkal. Poprvé to bylo u příležitosti návštěvy tehdejšího prezidenta Václava Havla ve Vatikánu u papeže Jana Pavla II. „Bylo to intimnější, osobnější setkání přímo v sídle papeže. Teď to byla mnohem bouřlivější atmosféra na náměstí svatého Petra, kde bylo několik tisíc lidí, z nichž mnozí o sobě dávali hlasitě vědět,“ přibližil Jaroslav Skalický své dojmy z nedávné návštěvy v rozhovoru pro Zápisník zahraničních zpravodajů. Kde se ve Vatikánu nachází fotbalové hřiště, na němž se utkaly týmy úředníků České republiky a Vatikánu, a jak zápas nakonec dopadl, se dozvíte při poslechu záznamu rozhovoru.


Zvětšit mapu: náměstí svatého Petra v Římě, Vatikán
autor: jas
Spustit audio