Československá historie? Zajímavější pro Rakušany než Čechy

Na světě je nový román o smutných 50. letech v Československu. Kniha vyšla v Německu a napsal ji Rakušan. Inspiroval se příběhem legendárního hokejového brankáře Bohumila Modrého.

Někdy si svoji vlastní historii musíme nechat vyprávět od cizinců. Příkladem toho je i nová kniha Jáchymov, kterou napsal Rakušan Josef Haslinger. Románový příběh se do velké míry inspiroval životem legendárního brankáře československé hokejové reprezentace Bohumila „Bóži“ Modrého.

Román vychází z autentických vzpomínek brankářovy dcery Blanky Modré. Čtenáři se dozvědí nejenom o monstrprocesu s československými hokejisty v roce 1950, ale i o tom, jak vypadal jejich výkon trestu v uranových dolech.

Vypořádejme se společně s minulostí, vyzývá autor

Josef Haslinger předčítá úryvky z nového románu Jáchymov. Knížky už jsou připravené na pultíku u pódia a zájemci se jen hrnou.

„Jsem Francouzka, jméno Bohumil Modrý mi nic neříká. Zaujalo mě však téma knihy, chci víc poznat tuhle část historie,“ říká jedna z návštěvnic stojící ve frontě na autogramy. A vídeňské uvedení knihy Jáchymov si nenechali ujít ani Češi žijící v rakouské metropoli.

Spisovatel Josef Haslinger není žádný nováček. Na kontě má řadu literárních ocenění i úspěšných knih. Proč si tentokrát vybral téma pracovních lágrů v Československu?

„Komunismus se sice historicky víc dotýká Čechů než Rakušanů, jde však o součást celoevropské historie. Je čas vypořádat se s iluzemi, které pořád leckde na Západě o komunismu přetrvávají. Zároveň není snadné pohlédnout pravdě do tváře a podívat se zpříma na svoji vlastní minulost. Češi ani Slováci už nejsou svázaní s východním blokem, teď jsme všichni stejní Evropané, a tak se musíme s minulostí vypořádat společně,“ vysvětluje.

V Česku kniha zatím nevyjde

Román Jáchymov je vystavěn na příběhu Bohumila Modrého. Z někdejšího elitního brankáře československé hokejové reprezentace udělali komunisté ústřední postavu protistátní skupiny.

Kniha Jáchymov od rakouského spisovatele Josefa Haslingera

Jádro hokejového týmu, který se v roce 1950 chystal na mistrovství světa v Londýně, Státní bezpečnost zatkla a postavila před soud. Údajně za to, že hokejisté vyvíjeli protistátní činnost a připravovali se na emigraci. V monstrprocesu dostali hráči vysoké tresty a museli pracovat v uranových dolech, Bohumil Modrý konkrétně v Jáchymově. Na následky ozáření později zemřel.

V knize nechybí celé pasáže z autentických vzpomínek Modrého dcery Blanky, která už desítky let žije ve Vídni. Ta se svěřuje: „Do Jáchymova jsem nikdy nechtěla jet, strašně by mě to rozrušilo. Nechci to místo vidět. Postava mého tatínka je v knize autentická a všechna fakta obsažená v knize připomínají biografii.“

Kniha Jáchymov si přímo říká o český překlad. Blanka Modrá prý však nenašla českého vydavatele, který by projevil o téma skutečný zájem: „Bohužel kniha nakonec vyjde v Rakousku. Je mi to líto, v Česku by měla úplně jiný význam.“

Kniha Jáchymov je jen začátek

Autor knihy Josef Haslinger nechtěl psát jen prostý životopis Bohumila Modrého, ale vylíčit čtenářům poutavý příběh: „Věděl jsem od začátku, že chci psát román, protože ten nabízí mnohem pestřejší výrazové prostředky než suchá fakta. Takhle se kniha dostane k širšímu okruhu čtenářů.“

Zároveň se tak do knihy nedostaly ani zdaleka všechny informace ze soudních spisů a z výslechů Státní bezpečnosti, které má k dispozici rodina Bohumila Modrého. Doteď vyprávěli příběh zatčených hokejistů hlavně Modrého spoluhráči z reprezentace. Blanka Modrá by jednou ráda přidala taky svůj kompletní pohled na celý případ, tak jak jí všechno vyprávěl její otec Bóža Modrý. Kniha Jáchymov, zatím jen v němčině, je teprve začátek.

autor: vob
Spustit audio