Český žonglér uhranul publikum Moulin Rouge

Dostat se do pařížského kabaretu Moulin Rouge ve čtvrti Pigale není těžké. Koupíte si vstupenku na večerní program a ještě si můžete vybrat, jestli se chcete jenom dívat, nebo si dopřát i večeři a šampaňské. Mnohem a mnohem těžší je stát se v Moulin Rouge účinkujícím.

Ve více než 120leté historii této pařížské atrakce se to povedlo Franku Sinatrovi, Jeanu Gabinovi, Edith Piaf nebo Elle Fitzgeraldové. A před časem i českému žonglérovi ze slavného cirkusového rodu Mariu Berouskovi.

Komentovat žonglérský výkon Maria Berouska by byl problém i pro toho nejvýmluvnějšího sportovního reportéra. A to má teď v rukou a ve vzduchu pouhé 4 kužely. I když to spíš v té rychlosti vypadá, jako by si pohazoval stříbrnými vrtulemi. Prostě - nejrychlejší žonglér světa…

„V roce 2000 jsem v Hannoveru překonal Guinessův rekord. V kuželích byly zabudované mikročipy, aby to komise mohla řádně ověřit. Od té doby jsem oficiálně nejrychlejší žonglér světa. Tenhle titul se mi vyplatil, protože jsem se díky němu dostal do všech podniků, kde teď jsem,“ pochvaluje si český žonglér.

Mario Berousek patří k hvězdám programu v Moulin Rouge. Má dvě vystoupení každý večer. Přes den trénuje, chystá se na další pokus o světový rekord a věnuje se rodině: „Mám čtyři dcery a žiju s rodinou kousek od Boloňského lesíka, kde je takový veliký kempink s bungalovy. Mám tam dva bungalovy, kde žiju.“

Rod Berousků může být na Maria pyšný. Šíří jejich cirkusovou a varietní tradici v zemi kabaretů, šantánů a cirkusů. Tou Francie bezesporu je. Dostat angažmá v Moulin Rouge a bavit každý večer stovky návštěvníků, to se nepovede každému. Mario Berousek je jediným Čechem, jemuž se to ve 120leté historii proslulého podniku pod Montmartrem podařilo.

I když z plakátů ani z programu se nedozvíte, že Mario Berousek je z České republiky. „Je to škoda. Trval jsem na tom, aby to bylo alespoň na plakátech nebo v programu, ale že jsem z České republiky tam bohužel není. Nemají to napsané u nikoho. Berou to celé jako kompletní show. Ani na internetu to není. S tím už ovšem nic neudělám,“ říká k tomu Mario Berousek.

Moulin Rouge je mezinárodní kabaret. Akrobaté, tanečníci a další účinkující jsou z Ruska, Austrálie a dalších koutů světa. Stejně jako publikum, které sleduje žonglérské umění Maria Berouska. Dívám se do jejich tváří. Většina z nich má nevěřícný výraz. Uznale kroutí hlavou, jak je tohle možné? Jak to, že mu v té kosmické rychlosti žádný kužel nespadne na zem? Uznáním je potlesk vstoje, ale třeba i to, že majitelé Moulin Rouge vybrali Maria Berouska, aby se podílel na speciálním představení ke 120. výročí populárního pařížského kabaretu.

Berouskovi mají dlouholetou tradici, ale hlavně v České republice. Jenže doba prvorepublikových kabaretů a varieté je pryč. Přitom v řadě světových metropolí patří takové podniky k hodně navštěvovaným a ziskovým. Zkouším se ptát, jestli Mario Berousek neuvažuje ve volných chvílích, že by mohl něco takového třeba v Praze vybudovat.

„Přemýšlím o tom. Je to takový další sen do budoucna. Zatím nevím kdy ani jak. Bylo by to hezké. Chtěl bych, aby z toho, co jsem v životě procestoval, a ze zkušeností, které jsem nabral, po mně v České republice něco zůstalo. Ale na takové úrovni, jakou jsem poznal tady v cizině - aby to nebyla šmíra,“ odpovídá úspěšný artista.

Zatím se Mario Berousek děkuje publiku v pařížském Moulin Rouge. Večer co večer přicházejí jiní diváci. Ale tváři se podobně. Jak to ten člověk dělá? Dobře.


Zvětšit mapu: Moulin Rouge, Paříž
autor: jap
Spustit audio