Čeští dobrovolníci nepolevili a nezištně pomáhají uprchlíkům. „Možná je to trochu vzdor,“ tvrdí

Migrační krize byla bezpochyby událostí číslo jedna roku 2015. Ovlivnila zásadně dění v Evropě a tedy i českou společnost. Objevily se organizace, ale i politici, kteří se ostře vymezili proti uprchlíkům a proti islámu. Naopak se ale našly i tisíce dobrovolníků, kteří nezištně migrantům pomáhají. I na takzvané balkánské trase.

Jan Zeman pomáhá uprchlíkům už od září. Nerozlišuje je podle národnosti nebo náboženství. Neřeší, jestli někdo prchá do Evropy ze zoufalství a jiný kvůli ekonomickému prospěchu.

Stojíme spolu na benzinové pumpě v Adaševci, nedaleko chorvatských hranic na území Srbska. Přijíždí sem desítky autobusů denně. „Plus mínus podle našich informací je to až tři tisíce lidí za den,“ počítá dobrovolník.

Čtěte také

A co jim nabízí? „Máme na starosti distribuci hygienických potřeb a oblečení,“ říká a jeho kolegyně ho doplňuje: „To, že se snažíme obejít lidi s hygienickými potřebami, je jedna část naší pomoci. Pak jdeme za nimi přímo do autobusů a díváme se, kdo je špatně oblečený, jestli třeba dětem nechybí čepice.“

Češi se snaží. A jde jim to dobře

Tisíce migrantů především ze Sýrie a Iráku dnes už nestanují v polích nebo na ulici. Můžou se spolehnout na pomoc humanitárních organizací nebo právě dobrovolníků. K těm českým se přidali i Slováci.

„Já od toho nic nečekám, spíše chci pomoci a přispět k lepší organizaci. Právě to se tady snaží Češi a jde jim to moc dobře,“ říká mladá Slovenska, která se svojí kamarádkou dorazila teprve včera.

„První dojem? Vypadá to, že je to dobře organizované, je to takový první logistický bod. Máme v sobě ještě nadšení a snad nám vydrží až do konce týdne.“

„Uprchlíků bude víc,“ předpovídá dobrovolník

Čeští dobrovolníci, staří, mladí, se organizují přes sociální sítě. Většinou se po skupinkách točí po týdnu. Pomáhají ve svém volném čase, zdarma, na vlastní náklady. Proč to dělají?

„Možná je to trochu vzdor. Hlavní řečnická linka v Česku je taková, že uprchlíci jsou problém a že je nechceme. I to může lidi motivovat k pomoci, k revoltě, k vyjádření, že s tím nesouhlasí,“ uvažuje Marie, učitelka na základní škole.

Dnes už migrační vlna není tak živelná jako před půl rokem. Jsou tady ještě potřební? „Myslím si, že ano. Uprchlíci stále přijíždějí a očekává se, že jich bude v roce 2016 víc, takže tady budeme působit dál,“ předpovídá Jan Zeman.

autor: pev
Spustit audio