Chcete farmařit? Investujte do ovcí, radí v Burgenlandu

Ovce jako přírodní sekačka, to není žádná novinka. Zvířata se používají na udržování velkých zelených ploch všude po světě. Nevadí jim strmé svahy a podle odborníků ovce prospívá půdě i rostlinám víc než technika. V rakouském Burgenlandu pastevci tenhle model ještě vylepšili. Aby nemuseli ovčí farmu financovat jenom ze svého, nabídli veřejnosti, ať si koupí podíl na ovčím stádu. Tak dobře prý neumí zúročit peníze žádná banka.

V kopečcích na maďarsko-rakouské hranici lije jako z konve. Alexandr Elpons v tričku a kraťasech se stoickým klidem váží jednu ovci za druhou.

„Strašně se to tu za posledních 20 let změnilo. Dřív to byla oblast na konci světa, nalepená na železné oponě. Dnes se k nám naopak stěhují mladí Maďaři z druhé strany hranic, kterým se to tu líbí. Spousta mladých lidí v tomhle kraji prostě vidí šanci na dobrý život,“ říká pan Elpons.

Začít farmařit dnes není jednoduché

Přesně jako Alfons a jeho žena Julia. Po studiích na zemědělské univerzitě se rozhodli, že chtějí někde farmařit. Vůbec to nebylo jednoduché.

„Dneska už si musíte dobře rozmyslet, kde se usadíte, aby vás farmaření vůbec uživilo. Věděli jsme, že si nemůžeme koupit stovky hektarů půdy, protože na to nemáme peníze. Až jsme nakonec zjistili, že tady je spousta pozemků, které nikdo neudržuje. Podívejte se třeba támhle, tam se s traktorem prostě nedostanete,“ poznamenává Julia.

Alfons a jeho žena Julia se rozhodli začít s farmařením

Ukazuje na svah, kudy se táhnou vinice. Mezi nimi jsou neudržované sady ovocných stromů. Do kopečků se technika nedostane. A ovce jsou geniálním řešením.

Farmář si své investice může snadno naplánovat

Tady by náš příběh mohl skončit, nebylo by v něm však nic moc nového. Ovce se koneckonců pasou i na předměstích Prahy. Jenže Brigitte Gergerová z místní zemědělské komory dostala při pohledu na mladé farmáře dost dobrý nápad. Za 50 eur si každý zájemce může koupit podíl na jejich stádu. Tím jim zajistí živobytí a sobě skvělé maso.

„Výhoda je v tom, že si farmář může dobře naplánovat investice do stáda. Lidé dostanou za svoji poukázku vždycky dvě kila jehněčího masa tři roky po sobě. Letos jsme takhle prodali 134 poukázek. Je to první ročník, za rok jich dáme do oběhu víc,“ je přesvědčena Brigitte Gergerová.

Julia a Alexander tak vlastně dostávají za svoje ovce předem zaplaceno a nemusí se bát, že maso neprodají. Jejich ovce na oplátku udržují místní krajinu, která je památkově chráněná a jinak by zpustla.

Ovce se dostanou i tam, kam technika nemůže

Která banka vám to dá?

„Podívejte se na tamtu buřinu. To všechno byly kdysi krásné udržované plochy, když tu lidé ještě sbírali ze země spadané ovoce,“ upozorňuje Julia.

Přibližně 250 ovcí z farmy Elponsových tak čeká ještě hodně práce. Finanční budoucnost však nevypadá špatně. Na poukázkách vydělali letos farmáři v přepočtu asi 160 tisíc korun. A každému, kdo by si chtěl koupit další podíl na stádu, vzkazují: Vaše peníze se zhodnotí asi o 20 procent. No řekněte sami, která banka vám tohle dá?


Zvětšit mapu: Burgenland v Rakousku

autor: vob
Spustit audio