Chystáte se do bulharských hor? Pak nepřehlédněte tenhle tip

Jste fandové horské turistiky a před dovolenou u moře dáváte přednost batohu na zádech a panenské přírodě? Pak neztrácejte pozornost – právě pro vás máme tip, který byste neměli přehlédnout.

Baví vás chodit po horách, ale nechcete se tahat s batohy naloženými stany, spacáky, vařiči a jídlem? V některých zemích jsou na to dobrá zařízení. Třeba bezmála třítisícové vrcholy bulharské Rily můžete překonat během několika dní jen s malým batůžkem na zádech. Hojně tam totiž fungují vysokohorské turistické chaty. A i když jsou spartánsky vybavené, jsou dokonale funkční.

Jak to na takové chatě vypadá? Vyzkoušel si to náš reportér Štěpán Macháček. Na horské chatě neboli „chiži“ Zavračica se dozvěděl mimo jiné i to, že místní vidí české turisty opravdu rádi.

„Češi jsou opravdu zajímaví. Od vás tu po horách chodí většinou mladí lidé tak mezi 19 a 25 lety, v menších skupinkách. Kluci, holky, obrovské batohy, stany, spacáky, to jsou Češi. Nejvíc cizích turistů je tu právě z Česka,“ vysvětluje 43letý správce chaty Plamen Zašev.

„80 procent českých turistů spí na horách pod stanem. Mají s sebou plynové vařiče a jsou velmi čistotní. Vaří si třeba pytlíkové polévky a všechny odpadky si s sebou odnesou. Jakmile se ale zhorší počasí, mám je tady. Když zaprší, už čekám, odkud se Češi objeví,“ směje správce.

A jak to na takové „chiži“ vypadá? Podívejte se na fotky a poslechněte si reportáž Štěpána Macháčka přímo z místa!

autor: mac
Spustit audio