Cider je pochoutka Asturie, ale domů si ho nevozte. Lepší je vypít ho na místě

Španělsko nejsou jen dlouhé pláže, temperamentní flamenko a koktejl vína s ovocem zvaný sangria. Na drsnějším severu Španělska v Asturii se místo vína pije „jabčák“, tedy cider. V údolích mezi horami se ho vyrobí a vypijí tisíce litrů. Zkvašený jablečný mošt nemá rád cestování, a tak je nejlepší vypít ho hned na místě.

Bary a restaurace, kde se v Asturii nalévá cider, se dají zvláště v létě najít poměrně snadno, a to po čichu. Už z dálky je totiž cítit pach zkvašené jablečné šťávy. Ale tady, v centru Ovieda, není proč hledat, protože tady je celá ulice, která se jmenuje Boulevard de la sidra. Tady mne v restauraci La Pumarada čeká Alberto Alvarez.

Hned po otevření cider zvolna hyne

Alberto představuje už 4. generaci výrobců a prodejců cideru. Už jeho pradědeček měl bar a naléval v něm hlavně cider. V takové restauraci to jde pěkně rychle. Číšníci a číšnice otevírají na speciálním otvíráku jednu lahev cideru za druhou a roznášejí je se skleničkami ke stolům.

Cider je zcela přírodní nefiltrovaný produkt. Je to jen šťáva z jablek, která se nechá 4 až 6 měsíců kvasit v dřevěných sudech. Nic se do moštu nepřidává, jen se v něm nechá přirozenou cestou vytvářet oxid uhličitý, který ze šťávy udělá lehce perlivý nápoj.

„Cider není jako víno. Právě naopak. Jakmile cider vypustíte ze sudu, už když otevřete kohoutek, začne cider pozvolna hynout. Oxid uhličitý z něj začne mizet. V sudu se dá uchovávat asi rok až rok a půl. Pak se začne cider měnit v ocet. Koneckonců dobrý, jablečný ocet. Cider se tedy musí vypít skoro hned, jakmile se stočí ze sudů do lahví,“ říká Alberto.

Alberto Alvarez nalévá Cider

Ciderem se neťuká

Cider není dobrý suvenýr z cesty do Asturie. V lahvi se dá uchovat sotva několik dnů. Nejlepší je, ochutnat ho přímo na místě a nechat si ho také odborně nalít. Číšnice Maria v tom měla dlouholetou praxi.

Vypadá to jako by paní Maria chtěla tančit flamenko, protože má pravou ruku zvednutou úplně nad hlavou, v té drží zelenou láhev se ciderem a tenkostěnnou sklenici má pod pasem. Aniž by se dívala na láhev, začne lít cider do sklenice. Zprvu se netrefí, takže celá podlaha bude pěkně vonět po jablkách.

„Nejdřív jsem to trénovala s vodou a bývala jsem pěkně mokrá, ale časem v tom získáte zručnost. Chce to trénovat,“ říká Maria. Cideru se dají podle Alberta Alvareze za večer vypít ve dvou asi tak 3 lahve. To je, jako byste vypili celou láhev vína. Skleničkami se neťuká, protože jsou tenkostěnné a velmi křehké a byla by jich zkrátka škoda. Zvlášť, když je v nich cider.

autor: pan
Spustit audio