Co bude kapitán dělat, když počítače selžou? ptají se polští světlonoši

Polsky se jim říká „latarnici“. Doslova přeloženo jsou to lidé, kteří se starají o lucerny a taky o majáky. Už teď jsou tak trochu raritou. A právě proto jsme se za nimi vypravili na poloostrov Hel.

Pan Marek a paní Božena Budziszovi se starají o zdejší maják, jsou tedy „latarnici“. A protože v Česku nemáme majáky, a tedy ani přesné pojmenování jejich profese, říkejme jim „světlonoši“. I v téhle zemi s 38 milióny obyvatel jsou už tak trochu vzácností.

„V Polsku je 15 majáků. Stará se o ně okolo pětačtyřiceti lidí,“ upřesňuje pan Marek.

„Z toho jsou tři ženy. Já jsem z nich nejmladší, ne věkem, ale služebně. Vlastně počkejte, i věkem jsem vlastně nejmladší ženou na majáku,“ směje se paní Božena. Její manžel není žádný začátečník.

„Muž pracuje na majáku dvacet let, nebo vlastně osmnáct, přímo tady na Helu. Celkem pracuje na majácích od roku 1986, zatímco já jsem tady ještě nová. Čtyři roky jsem zastupovala a teď už jsem tady dva roky nastálo,“ vypráví paní Božena.

Maják musí vždycky svítit!

Žádná speciální škola pro světlonoše neexistuje. Musejí zvládnout několik řemesel. „Každý musí být elektrikář. Pak musí být vyškolený radista. Máme tady vysílačku UKF. Musí mít navíc základní znalosti o lodích a jejich provozu a také záchranářské zkoušky.,“ vypočítává pan Marek.

Vít Pohanka (vpravo) se světlonošem Markem Budziszem

Žijeme ale přece v době počítačů, satelitní navigace a radarů. Nejsou už klasické majáky vlastně přežitkem?

„Jsou potřebné. To víte, máme sice počítače, navigaci GPS, radary. Ale co když se něco stane a nejde proud? Ať už na lodi nebo tady na zemi?“ ptá se pan Marek.

A sám si odpovídá: „My tady máme záložní agregát a maják musí vždycky svítit. Když pluje loď za bouře a počítače se zblázní, co může kapitán dělat? Hledá maják, světlo na břehu. To je jediný záchytný bod, podle kterého dopluje do přístavu.“

Nejen moře je na Helu krásné

Návštěva takového 40metrového majáku, jak asi chápete, není jen poučná. Skýtá také příležitost k pořádné rozcvičce. A až trochu popadnu dech, můžu se konečně rozhlédnout kolem sebe.

Balt tedy teď na jaře ke koupeli právě nezve. Ale kdo hledá, ten najde. A pláže nejsou tím jediným, co stojí na polském pobřeží za návštěvu.

autor: vpo
Spustit audio