Co takhle ležák z českého chmele a libanonského koření? V pivovaru 961 berou vaření piva jako koníček

Blízký východ zažívá boom nových pivovarů, a to nejen v Izraeli, ale i v arabských zemích. Možná se vám tahle zpráva zdá jako pořádná novinářská kachna, náš zpravodaj Štěpán Macháček vás ale přesvědčí o opaku. A i když je výraz boom možná trochu nadnesený, v posledních letech vznikly nové pivovary v Palestině, Jordánsku, Izraeli i Libanonu. A jejich piva mají často pravou českou příchuť.

Sládek Emilio Hilál mi říká, že před deseti minutami zastavili plnící linku. Představa, že mi v reportáži bude chybět zvonění pivních lahví, zřejmě způsobila na mém obličeji velmi smutný výraz a provoz pivovaru 961 v kopcích nad Bejrútem se znovu na chvíli rozjíždí.

„Chmel bereme z České republiky, ze Spojených států, a z Německa. Záleží na odrůdě. Ale většina ho je z Česka,“ Zasvěcuje mě sládek Emilio nadšeně do své práce, ještě než mu říkám, odkud jsem.

„Zkoušeli jsme pěstovat chmel tady v Libanonu. Bylo to v údolí Biká. Chmel vyrostl dobře, ale nedosáhli jsme potřebného obsahu hořkosti. Teploty jsou tu prostě moc vysoké,“ vysvětluje.

Vymýšlí speciály k libanonské kuchyni

Dovážet se musí i slad a voda je z obecního vodovodu. Pivovar totiž vaří v pronajaté budově v průmyslové zóně a vlastní pramen nemá. Emilio mi teď hrdě ukazuje várny a spilky, které sám dával dohromady a říká mi, že musím ochutnat přímo z tanku.

Čtěte také

„Tohle jsme nazvali LPA, světlé pivo libanonského typu. Je tam šest bylinek ze středomoří: divoký tymián, sumák, šalvěj, anýz, máta, a heřmánek. Nejlepší je při teplotě osmi až devíti stupňů,“ říká.

Jako sládkovi se mu prý podařilo skloubit západní pivovarskou tradici s chutí blízkovýchodních tržišť, a přestože osobně moc ochucená piva nemusím, tak tohle je opravdu zajímavé. Emilio Hilál je tu nenahraditelný. Dva roky dělal sládka ve známém belgickém pivovaru Chimay. A teď tu vymýšlí speciály, které jdou skvělé k libanonské kuchyni.

Vydávám se ještě nahoru za vedením pivovaru. „70 % Libanonců pije alkohol. Včetně muslimů, i když ti někdy nechtějí pít před jinými muslimy, takže pijí doma,“ říká asistentka ředitele Nady Tirádové, podle které je Libanon otevřená země, některá omezení ale existují. 200 metrů od mešity se například alkohol nesmí prodávat, ani podávat.

Plnící linka je využitá

„Vyvážíme do světa i do sousedních zemí. Do Izraele to není možné, i když bychom rádi, ale exportujeme do Sýrie, a to dokonce i za současné situace,“ upozorňuje.

30 tisíc hektolitrů piva ročně

A ředitel Kamál Fajjád bere vaření piva jako koníček: „Já jsem žil v Londýně, pak v Dubaji. Pracoval jsem jako bankéř pro Deutsche Bank. Ale z těch obchodů na burze už jsem zešedivěl. Mám kamarády, kteří si na důchod zřídili vinařství, a já strávím důchod výrobou piva.“

Čtěte také

Pivovar 961 roste, ročně teď vaří 30 tisíc hektolitrů. Už mu ale konkuruje několik dalších. A proč se vlastně jmenuje 961? To je telefonická předvolba Libanonu. Každý z miliónů Libanonců v diaspoře po celém světě tohle číslo dobře zná. A právě mezi nimi je odbyt největší.

autor: mac
Spustit audio