Co takhle nákupy? Do Paříže míří slevoví turisté

V Paříži začnou slevy, na které se sjíždí celá Evropa. Takže je nejvyšší čas koupit levnou letenku a hurá za cenovými bombami!

Stojím uprostřed Galerie Lafayette a polekaně se rozhlížím kolem. Takhle nějak si asi připadá mladá učitelka základní školy na fotbalovém stadiónu. Je to téměř nepřátelské prostředí.

Začínáme na nejtradičnějším místě. Nebuďte překvapeni čínskými prodavačkami, je to tu opravdu kosmopolitní. Najdete tady snad všechny národy. Jezdí sem dokonce i ti slevoví turisté, kteří mají nebo měli stejně rádi Londýn.

„Vzpomínám na 70. léta, kdy celý svět jezdil na slevy do Londýna. Dnes se do čela dostala Paříž. Londýn zůstává s New Yorkem druhým nejnavštěvovanějším městem světa. Prvním je Paříž,“ říká bývalý šéf turistického úřadu Jean-Claude Lesourd.

Velvyslankyní Paříže v oblasti módy je Inès de la Fresange. Některé z vás teď určitě zbystřily. Ano, to je ta opravdová Pařížanka. Možná znáte její knížku. Tuto legendu v oblasti modelingu jsem potkal právě v Galerii Lafayette. Podle ní je to hlavně móda, která zvyšuje přitažlivost Francie.

„Francie je obdivována a respektována pro kreativitu, pro všechny prestižní značky. Mám zkušenost, že kdykoliv začneme v zahraničí mluvit o našich pamětihodnostech, kuchyni nebo malířích, tak se to stejně za chvíli stočí na módu, parfémy a kosmetiku,“ uvažuje.

Za pár dní to vypukne! Už vidím velké titulky v novinách, které hlásají „Soldes“, a narvané obchodní domy. Nebo je to jen mediální bublina a nikoho to nezajímá? Právě že ne.

V Paříži je řada míst, kam vyrazit za nákupy

„Je to pro nás důležité, protože si můžeme koupit věci, které jsme si vyhlédly, za lepší ceny. Na začátku obvykle startují slevy na 40 procentech, už to je dobré,“ říká mi jedna z Pařížanek, která určitě na slevy vyrazí.

A jak toto chmurné období prožívají muži? Před nimi slevy a Liga mistrů v nedohlednu. Určitě také nepřivítali rozhodnutí úřadů dát obchodům právo zlevnit věci i mimo úřední slevové období. Měly by být slevy pořád?

„Určitě ne, dvakrát do roka to stačí. Jediné, co si přeji, je to, aby toto období netrvalo příliš dlouho,“ zoufá si jeden z mužských obyvatel Paříže.

Kam byste tedy měli v Paříži vyrazit? Nepřehlédněte přiloženou hitparádu deseti míst, která nesmíte vynechat. Najdete tam například výjimečný butik, kam chodí nakupovat modelky. I ty, co ještě nemají moc peněz. Velmi levně tam pořídí originální věci z 30. i 80. let – zastavte se tam také.

Paříž je Mekkou nakupování

V žebříčku najdete i to, jaké nákupní středisko žebříček vyhrálo. Napovím, že v tomto úžasném obchodním domě si můžete dát i něco na zub. Bistro založil Guy Martin, jeden z nejznámějších francouzských šéfkuchařů, jehož královstvím je mytická Grand Vefour. Pamatujete úvod Půlnoci v Paříži od Woodyho Allena?

A také tady mí kamarádi potkávají Milana Kunderu, který se svou ženou Věrou bydlí nedaleko. Takže vzhůru do Paříže – ať žijí slevy!

Nalákali jsme vás do Paříže za nákupy? Pak vám určitě přijdou vhod další rady, které náš pařížský zpravodaj Jan Šmíd (a tentokrát i průvodce po pařížských obchodech) přidal v rozhovoru s Vladimírem Krocem.


Zobrazit obchody v Paříži na větší mapě

autor: jšm
Spustit audio