Deštníky ze Cherbourgu odolají i síle orkánu. A ochrání před kamenem i zdivočelým psem

Černý, elegantní nebo pestrý a veselý, nejlépe skládací a lehký. Deštník je obyvatelem jak dámských kabelek, tak aktovek mužů. Bez něj totiž dopadnou všichni stejně. Promoknou na kůži. V továrně ve francouzském Cherbourgu se specializují na deštníky, které svým majitelům věrně slouží řadu let a neohne je každý jen trochu silnější vítr.

Na nápad založit v Cherbourgu továrnu na deštníky přivedl pana Jean-Pierra Yvona film Paraplíčka ze Cherbourgu. Příběh lásky mladých lidí, který narušila válka v Alžírsku. Ona krásná prodavačka v obchodě s deštníky byla Catherine Deneuveová. To bylo před 50 lety.

Do Cherbourgu se pan Jean-Pierre přiženil. Je to už 30 let. Otevřel si malý butik s oblečením. Několik let ho provozoval, ale neměl z toho velkou radost. Jednou tak o svém podnikání přemýšlel pod sprchou a říkal si: Za čím typickým by lidé mohli do Cherbourgu jezdit? Vzpomněl si na Paraplíčka a uvědomil si, že ve městě vlastně žádná výroba deštníků není.


Je pravda, že tady v Cherbourgu občas hodně prší, ale zároveň tu od moře také hodně fouká. Vítr bývá docela silný. Běžný deštník koupený kdekoli jinde by naše větrné počasí nevydržel. Proto jsme vyvinuli mnohem odolnější deštníky s pevnějšími dráty a potahovou látkou. Zkoušíme je pak v aerotunelu. Tedy ve stejném zařízení, kde se testuje aerodynamika závodních aut nebo letadel.

Odolnější deštníky vydrží náraz větru o rychlosti až 150 km/h

Zdejší deštník vydrží i náraz větru o rychlosti 114 km za hodinu. Jsou ale i odolnější. Syn pana Jean-Pierra Charles Yvon je vedoucím vývojového oddělení továrny na cherbourgské deštníky. A to by jeden nevěřil, co se ještě dá na takové věci vylepšovat.

Hledají se nové látky na potahování stříšky, tedy toho, co nás chrání před deštěm. Zkoušejí se pevnější a lehčí materiály, ze kterých se dělá tyčka, držadlo a dráty napínající látku. Do některých materiálů se přidávají i skelná vlákna. Takový deštník pak odolá v přímém střetu i větru a dešti, který se na vás požene rychlostí 150 km/h.

Obrněné vozidlo mezi deštníky

Z Cherbourgu pocházejí i speciální deštníky, které nosí ochranky prezidenta Francoise Hollanda a dalších státníků. Jmenují se ParaPactum. Na světě jich je zatím 180. Váží přes 2 kila a ochrání za ním schovanou osobu například před hozenými kameny, nožem, některými druhy střel nebo před útokem psa.

Paraplíčka ze Cherbourgu

„Dá se použít jako štít. Tak je ten deštník pevný. Odrazí třeba i hozenou židli nebo lahev plnou šampaňského. A ta když letí, je to, jako by letěla 25kilová koule. Také se dá otevřít a zase složit velmi rychle,“ přesvědčuje mne o kvalitách takového obrněného vozidla mezi deštníky pan Jean Pierre Yvon.

Roztáhnout nebo složit se deštník dá za méně než 2 sekundy. Okamžitě to předvedl. Dokázal to za 2 sekundy a 75 setin. Ani bych to do šedivého deštníku s hnědým držadlem neřekl. Vypadal takový obyčejný. Jako ten můj, díky kterému jsem nepromokl na kost.

autor: pan
Spustit audio