Díky české pomoci mají zambijští sirotci naději na lepší život. „Naše práce těší i Boha,“ říká pastor, který o ně pečuje

I za málo peněz se dají udělat velké věci. O tom se přesvědčil náš reportér v Zambii. O malé sirotky se tam starají i díky české pomoci místní mladí manželé…

Africká Zambie je zemí dalekých savan. V úrodných lánech kolem řek roste kukuřice – základní obživa Zambijců. A prakticky kdekoli, na vyprahlém venkově i ve městech, narazíte na mangovníky. Zní to idylicky, ale Zambie je také zemí AIDS a mnoha sirotků, které nemoc připravila o rodiče.

V areálu školy Katongo na západě země díky české pomoci vznikl kromě učiliště, internátu a pekárny i sirotčinec Malý Noe. Manželé Pensulovi se tam starají kromě dvou vlastních dcer o sedm malých cizích kluků.

Péče o cizí děti jako osobní poslání

Na dohled od školního dvorku mne před domem Malý Noe zdraví Lagos, protestantský pastor, který přijal chlapce do pěstounské péče s manželkou Salome. Lagos je neustále pozitivně naladěný. Směje se, i když líčí, jak naposledy letos onemocněl malárií. Péči o děti jiných biologických rodičů vnímá kazatel a tesař v jedné osobě jako osobní poslání.

„V Bibli se píše, že pravé náboženství pečuje o vdovy a sirotky. Když se staráme o tyhle kluky, cítím, že to těší i Boha,“ svěřuje se.

Uvnitř domu kmitá kolem dětí a kuchyně Salome. Že by ji starost o devět malých bytostí ale nějak zvlášť zatěžovala, to si nemyslí. „Už s tím mám zkušenosti. Ještě během studia jsem pomáhala se střídavou péčí o starší děti. A tu práci si prostě užívám. Jestli budu naživu a při síle, chci s nimi být až do jejich dospělosti,“ říká.

I za málo peněz se dají udělat velké věci. O tom se přesvědčil náš reportér v Zambii. O malé sirotky se tam starají i díky české pomoci místní mladí manželé

Některé rodiny mají skutečně pohnuté osudy

Salome byla sama sirotek a příležitost ujmout se opuštěných dětí vnímá jako naplnění vlastního života. Obě její dcery a zatím tři ze sedmi chlapců chodí do zdejší školy. Vlastní i nevlastní děti se s manželem snaží vést k cílevědomosti a vzdělání. I doma mají děti pravidelný režim a úkoly včetně například mytí záchodů, podle rozpisu na stěně jídelny.

Čtěte také

Salome ovšem s úsměvem podotýká, že chlapci mají zatím vlastní vtipné sny a plány, s nimiž se ona úplně neztotožňuje. Malý Tino potvrzuje, že chce být manažerem v blízkém supermarketu, který je dosavadním vrcholem konzumu v celé západní provincii.

I za málo peněz se dají udělat velké věci. O tom se přesvědčil náš reportér v Zambii. O malé sirotky se tam starají i díky české pomoci místní mladí manželé

Biologičtí rodiče těch kluků buď nežijí, nebo se o ně nedokázali starat. Ale právě teď Lagos popisoval to, jak bylo pro některé matky těžké se smířit s odevzdáním dětí a chodily se na ně dívat z nějaké vzdálenosti, ale pak se s tím smířily.

Některé zdejší rodiny mají opravdu pohnuté osudy. Jsou tady tři bratři, jejichž otec byl loni zavražděn, dokonce rituálním způsobem. Matka jednoho z chlapců, když byl velmi malý, s ním spadla do ohně při epileptickém záchvatu…

Aby na ně byla Zambie hrdá

Přestože má mladý pár obětavců kvůli starosti o devět malých dětí čas sám pro sebe jen výjimečně, Salome nevylučuje, že by v budoucnu přijali další sirotky, pokud by se jim podařilo získat nové sponzory.

A jestli přijdou další vlastní děti, to Salome nechává na Bohu, v blízké budoucnosti s tím ale nepočítá. Stávající sestavu kluků a holek manželé Pensulovi vychovávají tak, aby na ně Zambie mohla být hrdá.

autor: jpr
Spustit audio