Do brooklynského Dumbo prchali umělci

V Brooklynu je levněji než na Manhattanu. Newyorská čtvrť, kterou od bohatého Manhattanu dělí úžina East River, má pověst chudší sousedky, kde se historicky usazovali imigranti, kteří měli hluboko do kapsy. Jenže právě multikulturní prostředí obohacuje Brooklyn jinak - kulturně.

Když se vydáte pěšky z Manhattanu na východ přes East River, máte na vybranou mezi Brooklynským a Manhattanským mostem. Ten druhý je sice méně slavný, ale je na něm příjemná stezka pro pěší. A i když vám pod nohama drnčí soupravy metra, je to i v tomhle hektickém městě docela příjemná procházka. A přitom je to tak trochu, jako kdybyste přecházeli z jednoho města do druhého.

"Žiji v brooklynské čtvrti, kde žije hodně Rusů, zejména ruských Židů, což vytváří specifický kolorit," říká mi Zdeněk, Čech, který zde už nějakou dobu bydlí. "Středoevropan tu sežene potraviny, na které je zvyklý. Ale Brooklyn nejsou jenom Rusové. Je to velmi různorodá čtvrť. Jsou tu oblasti, kde ještě dožívá italská mafie, nebo oblasti, které si oblíbily lesbické páry. Jsou tu také nádherné pláže a na rozdíl od Manhattanu tu člověk vždy zaparkuje," doplňuje.

Jak naznačuje Zdeněk, Brooklyn je sám o sobě velmi rozmanitý a svým způsobem zajímavější než Manhattan. Za dobrý příklad může posloužit jedna velmi specifická část, která má kuriózní název Dumbo. "Je to zkratka pro výraz Dole pod nájezdem na Manhattanský most," vysvětluje Barton Quillen, který tady má obchod s českým funkcionalistickým nábytkem.

Bývala to taková výrobní a dost zanedbaná oblast se skladišti a malými továrnami. Až se tady koncem sedmdesátých let začali usazovat mladí umělci nebo lidé s uměleckými ambicemi a sklony, skoro výhradně výtvarnými. Daly se tady levně pořídit velké prostory, které si mohli přestavět na netradiční bydlení i s ateliérem, a Dumbo se v průběhu 80. let stalo zajímavou uměleckou kolonií.

Dumb přitom znamená tupý, natvrdlý nebo pitomý. List New York Times tvrdí, že název nebyl samoúčelný. První usedlíci prý doufali, že to odradí realitní makléře a investory. Marně. Ale Bartu Quillenovi to nevadí: "V posledních dvaceti a hlavně pěti letech se v Dumbo děly velké věci, budovy se renovovaly, investovalo se do bytů. Dnes tady bydlí i lidé, kteří nemusejí být nutně umělci. Chtějí prostě žít v takovém prostředí a navíc vlastně jen přes řeku od Manhattanu, který je pořád dražší."

"Přesto je Dumbo ještě pořád domovem umělců a spousty malých podniků, které se obvykle zabývají designem, navrhováním internetovým stránek, architekturou a podobně," pochvaluje si Bart. A nejlepší je to prý na nábřeží, říká mi, když se loučíme.

A já můžu jen potvrdit, že z parku na nábřeží East River je opravdu krásný a netradiční výhled na Mahattan. A přitom to na procházce po Dumbo ani nepůsobilo, jako bych byl někde v Americe. To mi potvrzuje také architekt Jack, který tady má studio a v parku pravidelně svačí a odpočívá.

"Hodně lidí prý říká, že se tady můžete na dlážděných ulicích mezi nižšími budovami cítit tak trochu jako v Evropě," tvrdí Jack.

Je to prostě krásné místo s výhledem na jižní část Manhatanu. New York může hodně návštěvníků doslova zahltit svým věčným shonem, hlukem a tlačenicemi lidí všech etnik a vyznání. Naštěstí jsou tady čtvrti, jako je tahle. A věřte mi, za procházku z Manhattanu sem to opravdu stojí.

mapa
Zvětšit mapu: Brooklynská oblast Dumbo
autor: vpo
Spustit audio