Dojde v klubovně České rodiny na lidovky? Na předměstí Oděsy se učí česky i mladí

Ukrajina je už řadu měsíců na titulních stránkách novin. Málokdo asi ví, že v této východoevropské zemi žijí čeští krajané. Potomků někdejších vystěhovalců žije na Ukrajině asi 10 tisíc, a to především v okolí Žitomyru. Menší počet Čechů žije i v jihoukrajinské Oděse. Dramatické události se krajanům na Ukrajině naštěstí vyhýbají, a tak se s nimi mohl dát do řeči reportér Jaromír Marek.

Scházíme z hlavní cesty a vstupujeme do staré části místního hřbitova. Na první pohled je zanedbaná – hroby jsou zarostlé křovím a je tu hodně odpadků. Někde tady je také hrob možná nejslavnějšího Čecha z Oděsy.

„Hrob jsme hledali pěkně dlouho. Vloni jsme tu byli pětkrát. Nikdy jsme nenašli záznamy, prochodili jsme hřbitov křížem krážem a našli jsme ho. Ležel povalený, zarostlý. Nápis byl nečitelný, a tak jsme jej nechali trochu opravit,“ popisuje Valentýna. „Můj tatínek nemluvil česky. Naučila jsem se, ale chybí mi praxe,“ vysvětluje, proč používá raději ruštinu a nemluví česky.

Čtěte také

Ještě v 60. letech bývala Bohemka česká

Tak trochu v zapomnění skončil skladatel a šéfdirigent opery v Oděse Josef Přibík. Díky českým krajanům má tento nejslavnější oděský Čech pamětní desku na domě, ve kterém žil. Jak říká s humorem Naďa Morozová, nápis není úplně bez chyb.

Je až s podivem, že se češtinu podařilo v Oděse udržet. Na jih Ukrajiny přišli čeští osadníci před 150 lety. Vesnice jako Bohemka, Berezovka nebo Alexandrovka bývaly ryze české. To však už dávno není pravda.

„V 60. letech jsem se zajímala, kolik lidí žije v naší Bohemce. Napočítala jsem okolo 600 lidí. A jestli mezi námi žila jedna dvě ukrajinské rodiny,“ říká Ludmila Bobrovská. Její slova potvrzuje i 76letá Valentina Kurachová: „Pak se všichni rozběhli do světa.“

Hrob jsme hledali pěkně dlouho. Vloni jsme tu byli pětkrát, popisují české krajanky

V klubovně se učí česky mluvit i zpívat

Češi se v Oděse scházejí v klubovně v přízemí panelového domu na předměstí. Učí se česky nejen mluvit, ale i zpívat. Možná i proto se o jazyk zajímají také mladí. Kátě je 20 let a na schůzi přišla vůbec poprvé. „Česky mluvím s babičkou,“ popisuje. „V Česku mám rodiče a sestru, kteří tam žijí a pracují.“

Dramatické události se s výjimkou tragédie na začátku května Oděse zatím vyhýbají. Vývoj na Ukrajině ale nutí k zamyšlení i příslušníky české komunity. „Jestli se něco stane, kdo jsme? Do Ruska nepatříme a na západ Ukrajiny se asi taky nepřestěhujeme. Tak kdo jsme?“ ptá se Naďa Morozová.

autor: jma
Spustit audio