Dokumentarista Vachek představil Američanům svůj film

Ve Washingtonské Národní galerii se hrála Smetanova opera Dalibor. Ale nepřímo. Český dokumentarista Karel Vachek totiž osobně uvedl svůj film "Kdo bude hlídat hlídače? Dalibor aneb klíč k Chaloupce strýčka Toma".

Vachkovy dokumenty nejsou pro každého. Ne nadarmo jim autor říká filmové romány. Od diváka se čeká pozornost a soustředění po dobu podstatně delší než při sledování běžného filmu. Navíc je vystaven často radikálním názorům.

Poměry v Čechách, na Moravě a ve Slezsku kritizuje například aktivista John Bok, vazby politického establišmentu na komunistické struktury vysvětluje Petr Cibulka nebo bývalý agent BIS Vladimír Hučín. O svých názorech na českou společnost mluví sestra bratrů Mašínových Zdena nebo písničkář Petr Nos a mnoho dalších.

Jejich výpovědi natočené přímo v hledišti Národního divadla se prolínají s dějem Dalibora. Američtí diváci musejí pochopitelně navíc číst titulky. Není to na ně příliš? Ptal jsem se o přestávce po dvou hodinách promítání. Anna Lawtonová je sice tím povídáním hodně zmatená, ale líbí se jí právě ono prolnutí s operou Dalibor. I když všemu nerozumí, zažívá prý intenzivní zážitek.

Asi moc nepřekvapí, že taková emigrantka z Ukrajiny Anna Jekalenková se s mnohými výpověďmi, které slyší, dokáže ztotožnit: "Rozumím té situaci, o které je řeč, protože jsem žila na Ukrajině a tam panoval kdysi podobný režim." Neví sice, jak je to pochopitelné pro Američany, ale jí se to líbí.

Mladý Washingtoňan Justin říká, že bychom neměli amerického diváka podceňovat. To, o čem je ve filmu řeč, má podle něj univerzální výpovědní hodnotu. A v některých ohledech to má platnosti v současné Americe. I dnes ve Washingtonu působí lidé z bývalé vlády prezidenta Bushe, kteří se vyhnuli soudnímu řízení a mnoho lidí to považuje za nemravné. Proto má Vachkův dokument podle Justina co říct i přemýšlivému americkému divákovi.

Projekce v Národní galerii ve Washingtonu je v každém případě prestižní záležitost. Je to světová instituce a pro režiséra Vachka je to vyznamenání, které mu může pomoct sehnat peníze na nový film: "Obtížněji vám lidé říkají, když jim navrhujete, co budete dělat, že jste nula, pokud za vámi stojí nějaké autority, které jinde dobře fungují."

Profesor FAMU Vachek už tedy chystá nový film. Ale když se ho zeptáte, o čem bude, nečekejte jednoznačnou odpověď. "Nevím to. Mám rozdělaný film a nikdo nemůže vědět, jak bude vypadat obraz a o čem bude, než ho namaluje," řekl mi ve Washingtonu Karel Vachek, první český dokumentarista, jehož filmy představila Washingtonská Národní galerie.

autor: vpo
Spustit audio