Dolní Rakousko: Od obyčejné k interaktivní hrušce

Zveme vás do kraje, kde skoro každou druhou křižovatku zdobí pomník hrušky v nadživotní velikosti. Tím místem je Mostviertel, oblast v Dolním Rakousku, která má ovoce přímo ve svém názvu. V Mostviertelu vyrábějí mošt odpradávna a klíčovým ovocem je právě hruška. Teprve v poslední době ale místní z moštu udělali promyšlenou atrakci pro turisty. Nevěděli jsme, co natáčet dřív.

Moštárna firmy Ferdl patří v kraji u dolnorakouského města Amstetten k těm největším. Ročně tu zpracují stovky tisíc tun ovoce. Ferdinand Litzellachner mi ukazuje, jak se jeho rodině povedlo skloubit prastarou tradici s moderní dobou. V klimatizované hale se tyčí ke stropu nerezové nádrže plné ovocné šťávy.

Hrušky mají registrovanou značku

„Dá se tím slušně uživit, samozřejmě, pokud to děláte kvalitně,“ říká mladý podnikatel, zatímco před halou zastavují další a další dodávky plné ovoce. Na kvalitu tady v Mostviertelu cíleně vsadili před 20 lety. Zdejší hrušky mají registrovanou kulinářskou značku a kromě alkoholického moštu se z nich vyrábí třeba taky pálenka.

Čtěte také

„My jsme skutečná továrna, žádné turistické lákadlo. Zato moštoví baroni, ti dělají našemu kraji tu správnou reklamu,“ dodá ještě Ferdinand a zmizí za plnící linkou, než se stihnu zeptat, co jsou to ti moštoví baroni.

Posílá mě o dvacet kilometrů dál, na odlehlou zemědělskou usedlost.

Moštoví baroni vyrábějí mošt po staletí

Toni Distelberger je jedním z moštových baronů. Tenhle titul má v Mostviertelu dvacítka zemědělců, kteří se zaměřují na turistický ruch.

Hrušky, které poputují do moštu

„Náš dům tu stojí přes 900 let. Z toho několik staletí tu vyrábíme mošt,“ říká pán domu a sundává ze zdi klíčový atribut – velký černý klobouk s červenou stužkou a bílým perem. Takový můžou nosit jenom moštoví baroni.

„Nejde jenom o to prodat co nejvíc moštu, ale taky nadchnout pro mošt naše hosty, turisty,“ říká pan Distelberger. Rozkládá na stůl mapu a ukazuje mi můj další cíl – interaktivní muzeum moštu.

Hruškami propagují celý region

Navenek obyčejná stodola uprostřed polí, uvnitř ale spousta elektroniky a interaktivních exponátů, kde si zkusíte všechno od sklepávání hrušky ze stromu až po procházku obrovským moštovým sudem.

Skupinka rakouských důchodců se právě baví u dalšího interaktivního exponátu, který má simulovat sbírání hrušek rukama ze země. Po celé místnosti jsou rozmístěna kruhová čidla. Mají podobu značky ve tvaru hrušky. Vždy, když se jedna hruška rozsvítí, máte na ni co nejrychleji šlápnout. Vtip je v tom nešlápnout na ni příliš prudce, jinak zčervená, což znamená, že jste hrušku rozšlápli.

Čtěte také

„Ještě dlouho po 2. světové válce výroba moštu celkem nikoho nezajímala, teprve v posledních 15–20 letech se z toho vyvinula masová atrakce,“ popisuje Sonja Brandstetterová z muzea moštu.

Mostviertel je velký asi jako Moravskoslezský kraj a dnes je jednou z nejsilnějších regionálních značek v celém Rakousku. Každý producent moštu totiž kromě svých vlastních výrobků propaguje taky celý region. Vyplácí se to, protože turisté se vracejí.

Místní lidé ale neztratili pokoru. Ty velké pomníky ovoce na zdejších kruhových objezdech mají svoji logiku, na počátku zdejší prosperity totiž byla vážně jen obyčejná hruška.

autor: vob
Spustit audio