Egypťané slaví ramadán. A, světě, div se, i uprostřed léta se podobá našim Vánocům

Muslimové prožívají postní měsíc ramadán. Může se v něčem podobat našim Vánocům? Egyptský ramadán ano. Aspoň tedy svou noční atmosférou plnou svítících ozdob.

Estetickou funkci vánočního stromečku v Egyptě plní pestrobarevné ramadánové lucerny. Říká se jim fanús a je to prastará egyptská tradice. A pokud se s fanúsem setkáte i v jiných muslimských zemích, je to prý jen snaha kopírovat egyptské zvyky.

Řemeslníci si užívají zaslouženého klidu

Stará středověká část Káhiry je pořád ještě místem, kde kvetou tradiční řemesla. A tady, nedaleko známé brány Báb Zuvejla, vyrábí ramadánové lucerny Hagg Magdí Abú ´l-Adab. Právě v těchhle místech u starých káhirských hradeb je jeho rodina vyrábí už neuvěřitelných tisíc let.

Hagg Magdí a jeho řemeslníci teď o ramadánu užívají zaslouženého odpočinku. V době největšího zájmu o fanúsy, tedy před začátkem ramadánu, totiž pracovali ve dne v noci. Teď už se ale ramadánové lucerny přestěhovaly z dílen a obchodů na balkony do domácností.

Ramadán bez lucerny, to je jako Vánoce bez stromečku

Že ramadán bez lucerny není v Egyptě ramadán, mi na ulici potvrzuje 25letá Širín: „Fanúsy mají rády hlavně děti. Když jsem byla malá, vždycky jsme se po západu slunce rychle najedly, a už jsme všechny děti z domu běžely po schodech dolů se svými fanúsy se svíčkami. Pak jsme se na ulici hecovaly, kdo má hezčí nebo větší lucernu.“

Čtěte také


Ramadán je devátý měsíc islámského kalendáře. Půst v tomto měsíci patří mezi pět pilířů islámu. V roce 2015 začátek ramadánu připadl na úterý 18. června, končí v pátek 17. července.

V lidových čtvrtích běhají děti s lucernami o ramadánových nocích dodnes. Doma zdobí rozsvícený fanús různá místa. „Někdo si pověsí fánús na balkón, někdo nad dveře od bytu. Také nad vchodem do domu máme krásnou velkou lucernu. A já jsem doma postavila fánús na jídelní stůl na místo vázy,“ říká Širín.

Po setmění a ramadánové večeři se rozsvítí barevné lucerny na balkonech, na mešitách i v restauracích. Ramadán je velký svátek a bez rozsvícených fanúsů by byl v Egyptě jako Vánoce bez stromečku.

autor: mac
Spustit audio