Evropskou Mekku milovníků techniky najdete v Německu. Láká na letadla, formule, ponorku i raketoplán

Prohlédnout si útroby concordu, porovnat ho s ruským TU 144 nebo si vyzkoušet pobyt v ponorce? Stačí se vypravit do Sinsheimu a Špýru. V těchto asi třicet kilometrů od sebe vzdálených městech totiž najdete vůbec největší soukromé automobilové a technické muzeum v Evropě. To své si tam najde doslova každý návštěvník.

Muzeum v Sinsheimu minete jen těžko. Nad jeho střechou se tyčí nádherná, štíhlá nadzvuková letadla Concorde Air France a Tupolev TU 144.

„O takové exponáty člověk musí usilovat, je mnoho sběratelů, kteří se o tato proslulá letadla ucházejí,“ říká kurátorka Corinna Handrichová. „Je zapotřebí mít dobré kontakty. Pomáhá nám, že jsme v Evropě známí a všichni vědí, že se o sbírky dobře staráme.“

Cesta obra

Nejrychlejší letadlo historie by z Moskvy do Sinsheimu doletělo za necelé dvě hodiny, po zemi mu to trvalo 3 týdny. „Už máme vyzkoušeno, jak sem tyto velké exponáty převézt,“ prozrazuje kurátorka.

Tento československý Il-18 s tradiční imatrikulací OK létal ještě v osmdesátých letech. Děti se mohou z paluby letadla dostat na zem skluzavkou

„Antonov AN22 přistával přímo na místním letišti. Boeing 747 jumbo jsme dopravovali po Rýnu a pak přišel Concorde. Funguje tu už dobře sehraný tým.“

Cesta Tupoleva 144 začala v Moskvě přímo u Kremlu. Část trupu byla naložena na loď plující po říčních kanálech do Petrohradu. Pak na jiné lodi cestoval náklad přes Baltské a Severní moře.

Transport 67 metrů dlouhého a 100 tun těžkého letadla byl náročnou operací.

Největší v Evropě

A jaké jsou ještě další atrakce v Sinsheimu? „Naše sbírky jsou výjimečné. A stále se rozrůstáme,“ dozvídám se od své průvodkyně. „Poslední velký exponát je Buran. Ten nás přišel na 10 milionů včetně nové haly, která stojí v nedalekém Špýru.“

Nahlížím do nitra ruského raketoplánu. Z řídící kabiny zaznívá čilý radiový provoz v ruštině. Ve skutečnosti k tomu ale nikdy nedošlo. Buran stačil obletět dvakrát zeměkouli v plně automatickém letu bez posádky. Pak SSSR od náročného experimentu upustil.

Největší atrakcí expozice ve Špýru je sovětský raketoplán Buran. Bohužel se na orbit dostal jen krátce

„Mimořádné na téhle výstavě kosmických letů je, že je největší v Evropě. Čtyři tisíce exponátů – originály, které byly používány při tréninku i v kosmu. Například orbitální stanice, která přistála na měsíčním povrchu,“ upozorňuje Corina Handrichová.

A zatímco dospělí návštěvníci zkoumají detaily technických exponátů, ti mladší se baví prolézáním letadel, z českého podzvukového letadla se dá například sjet po skluzavce, nebo pouštěním nejrůznějších zvukových kulis.

Najdete tu všechno možné – veterány, sportovní prototypy včetně vozů Formule 1, letadla, motorky, užitkové vozy, lokomotivy, hudební nástroje. V Sinsheimu pak vojenskou techniku. A otevřeno tu mají 365 dní v roce.

autor: kls
Spustit audio