Fotbal vyléčí politický radikalismus, věří v Dagestánu

Na světě je asi jen málo míst, kde by se nenašel ani jeden fotbalový fanoušek. Kopaná je fenomén, i když ji každý prožívá jinak. Zatímco jedni obouvají s nadšením kopačky a vyrážejí na hřiště, pro milióny jiných znamená hvizd píšťalky povel usednout do křesla a sledovat zápas v televizi. V jihoruském Dagestánu, jednom z nejnebezpečnějších regionů Ruské federace, má mít kopaná speciální úlohu. Fotbal se má stát lékem na radikalizaci a rostoucí násilí.

Jeden hvizd trenérské píšťalky a na školní hřiště v dagestánském Chasavjurtu, městě jen kousek od hranic s Čečenskem, se sbíhají desítky dětí – od malých chlapců až po 17leté mladíky. Fotbalová horečka v Dagestánu stoupá už nějaký čas. Od té doby, co se v regionální metropoli Machačkale začaly po trávníku klubu Anži prohánět hvězdy zvučných jmen jako Roberto Carlos nebo Samuel Eto’o.

Tady pod svahy Kavkazu však má fotbal sehrát ještě jednu roli. „Jen u nás hraje fotbal na 300 dětí, v celé škole je to možná až dvojnásobek. Školáci mají o zábavu postaráno, mají čím naplnit volný čas a neutíkají do hor k ozbrojeným skupinám,“ pochvaluje si trenér Šamil Kunijev nový program, v jehož rámci se má fotbal stát bezmála záchranou regionu.

Fotbal má Dagestán sjednotit

Deset let po vytlačení ozbrojeného odporu ze sousedního Čečenska je právě Dagestán, další muslimský region Ruska, epicentrem separatistického násilí a sílícího radikalismu.

Naplněný stadión při zápasu proti moskevskému fotbalovému týmu

„Fotbal je kolektivní hra, sjednocuje lidi a vysílá jim pozitivní vzkaz. Jen v Dagestánu žije přes 30 národností, spousta nejrůznějších klanů. Co nás sjednocuje? Samozřejmě islám, ale nevidím důvod, proč by to nemohla být i kopaná,“ je přesvědčen jeden z autorů projektu, Michajl Ubajdulajev, místní rodák a úspěšný podnikatel.

Jak vysvětluje, během příštích let má v Dagestánu vyrůst sedm velkých center mládežnické kopané. Kralovat jim bude fotbalová akademie v Machačkale. Ta má sloužit i jako přípravka pro děti, které by se v budoucnosti chtěly věnovat sportu naplno.

V sílu fotbalu coby motoru sociálních změn věří i generální manažer klubu Anži Machačkala German Čisťjakov.

„Jsem přesvědčen, že fotbal dokáže věci měnit. Je to těžký úkol, ale podle mne to může fungovat. Koneckonců kopaná mění život v Dagestánu už teď. Zatímco ještě nedávno byl region zmiňován jen v souvislosti s dalším pumovým atentátem nebo útokem, teď se pozornost upíná k fotbalu a všemu, co s ním souvisí. Lidé jsou hrdi na to, že se o jejich rodném místě mluví v novém a pozitivnějším kontextu,“ soudí manažer klubu Anži Machačkala.

Mladí hráči věří ve svou budoucnost

Důvodem oné „změny kontextu“ je především skutečnost, že majitel klubu Anži, miliardář Sulejman Kerimov, neváhá podporovat fotbalové úsilí štědrými finančními injekcemi. Může být kopaná skutečným lékem na neduhy násilím sužovaného Kavkazu? Nahlas sice pochyby příliš nezaznívají, mnozí si však nejsou jisti, že fotbal sám o sobě bude stačit.

Stadión Anži Machačkala se pravidelně plní fanoušky

Za nárůst radikálních nálad na Kavkaze může i vysoká nezaměstnanost, sociální problémy a tvrdá ruka úřadů, ženoucí mnohé lidi do slepé uličky – respektive do hor. Minimálně mladí hráči v Chasavjurtu však věří, že fotbal jejich budoucnost změnit může.

Pro 15letého Rašída Šechabudínova kopaná znamená, jak říká, celý život. Ten se zatím odehrává především na hřišti. On i jeho kamarádi věří svému snu, že jednou budou hrát za Anži – třeba i po boku světoznámých hvězd, ale hlavně v poklidnějších kulisách.


Zvětšit mapu: v Chasavjurtu má fotbal zabránit politické radikalizaci

autor: lek
Spustit audio