FOTO: V Americe dokázali, že to jde. Chátrající město se proměnilo v domov umělců

Vsadit na kulturu se vyplácí. V nejednom městě, které zažilo důsledky průmyslového krachu, by se tomuto tvrzení možná vysmáli. Stotisícový Lowell v americkém státě Massachusetts ale dokazuje, že podobná strategie má šanci na úspěch. Z chátrajícího industriálního města se Lowell proměnil v domov umělců, stovek galerií a magnet pro turistiku.

Ještě před 20 lety skýtala procházka kolébkou americké průmyslové revoluce neutěšený pohled – chátrající textilky, úpadek a kriminalita.

Namísto nich mě nyní obklopuje upravené město plné galerií a ateliérů v opravených budovách bývalých továren, které lemují momentálně zamrzlé vodní kanály, jejichž voda kdysi poháněla obří turbíny. Lowell je dnes místem inspirace, umění a pestré komunity – pohromadě tu žijí starousedlíci, přistěhovalci, dělníci, umělci, ale i bankéři a právníci.

„Brush Art Gallery“ je jednou ze stovek galerií, které našly domov v bývalých industriálních komplexech, z nichž část je dnes národním parkem, a na oplátku poskytly útočiště umělcům.

Izolace umělcům nesvědčí, vědí v Lowellu

Cynthia Hughesová, která se zabývá textilem, tu tvoří a vystavuje už téměř dvě desítky let. Kromě ní tu má ateliér dalších 12 umělců s nejrůznějším zaměřením – od malířů, přes sochaře, šperkaře až po fotografy, tak aby se navzájem doplňovali. Jak Cynthia říká, společně fungují téměř jako rodina.

Čtěte také

„Nikdo tu v ateliéru nemáme dveře, je to proto, aby sem mohla volně proudit veřejnost. Smyslem je, aby lidé mohli kdykoli vejít, mluvit s umělci, vzdělávat se a obohacovat navzájem,“ vysvětluje Cynthia poslání galerie, která byla jednou z prvních, jež stály za postupným přerodem Lowellu v umělecké město.

Malířka Deidre McCullough Grunwaldová je přesvědčena o tom, že takový model je výhodný pro všechny. „Úplná izolace nikomu nesvědčí. Je skvělé být obklopený dalšími umělci, kteří spolu neustále mluví, sdílejí nápady a spolupracují,“ soudí Deidre.

Lowell v americkém Massachusetts se proměnil v domov umělců

Někdejší „válečná zóna“ se změnila v místo, které inspiruje

Galerie Brush ale není jediným místem, kde se koncentruje umělecký duch. Ředitelka kulturního oddělení lowellské radnice Susan Halterová mě bere na obhlídku bývalé továrny. Ta je jedním z mnoha objektů přestavěných pro potřeby umělců.

„Na pěti patrech je tu několik set ateliérů,“ vypočítává Susan a provádí mě velkoryse rekonstruovanými prostory, kde místo turbín a strojů na stěnách visí obrazy, plastiky a nejrůznější objekty.

Čtěte také

„Budovy bývalých továren jsou pro umělce velmi přitažlivé. Řada měst v Massachusetts, kde je spousta takových budov, zjistila, že je možné je relativně rychle a ne moc draze renovovat jako ateliéry. Navíc přivedete skupinu lidí, kteří potřebují další služby – kavárny, restaurace, prodejny uměleckých potřeb. Vytvoříte tak prostředí pro další podnikání, což dalo impuls celé místní ekonomice,“ vysvětluje Susan, podle které se od 80. let podařilo přivést do města téměř 800 vystudovaných umělců.

Město pak podle ní rychle získalo pověst místa, které je přátelské vůči umění, cenově dostupné a podporuje kreativitu – ať už v jakékoli oblasti. Další tak začali přicházet a – což je podle Susan nejdůležitější – zůstávat natrvalo a měnit tak Lowell, ještě relativně nedávno označovaný téměř za válečnou zónu, k lepšímu.

Lowell v americkém Massachusetts se proměnil v domov umělců
autor: lek
Spustit audio