FOTO: V unikátním skalním chrámu dodnes žije sedm mnichů

Dnešní Moldavsko je zemí, která ležela na hranicích různých světů a kultur. Obyvatelé historické Besarábie se mnohokrát museli před dobyvateli bránit a hledat bezpečné úkryty. Ty jim v nejhorších dobách poskytly jeskyně ve skalách nad meandrujícími řekami. Náš zpravodaj Martin Dorazín se vydal do skalních klášterů ve Starém Orcheji.

Není divu, že zdejší krajina odjakživa přitahovala filmaře. Zvlněný reliéf Besarábie nabývá v těchto místech dramatických obrysů.

Pravý přítok Dněstru, řeka Răut, tady vytvořil hluboká údolí, nabízející přirozenou ochranu zdejšímu obyvatelstvu – nejprve geto-dackým kmenům, které tady vybudovaly svá hradiště už v 6. století před Kristem. Gety a Dáky vystřídali tatarští nájezdníci ze Zlaté hordy a nakonec tu našli útočiště křesťané.

Z původních 70 jeskyní zůstaly církvi tři

Strážce podzemí, mnich Jefimij, si není jistý, kdy vlastně podzemní chrám vznikl. Podle některých pramenů to bylo ve 12. století, podle jiných o dvě stě až tři sta let později.

„Jeskyně pravděpodobně využívali už naši geto-dáčtí předci. Své mrtvé spalovali a jejich popel pak ve džbánech ukládali do jeskynních hrobek. Takových tu byly dvě, ne víc. Křesťané podzemní prostory rozšířili, a tak v naší jeskyni vzniklo jedenáct cel.“

„První mniši se zabydleli v těchto dvou jeskyních a nově příchozí si své cely museli vykutat ve skalách. Celkem tak vzniklo sedmdesát jeskyní. Tehdy tu žilo až 300 mnichů. Dnes církvi zůstaly tři jeskyně.“

Dnes tu žije sedm mnichů

Skalní ostroh se po vykácení lesů postupně a spolu s některými jeskyněmi sesul do řeky Răut a zkázu urychlila i zemětřesení.

„Ze 70 jeskyní zbylo 15. Z původního skalního schodiště zůstaly jen čtyři schody. Díky zemětřesení ale vznikla ve skále trhlina směrem k vesnici a v roce 1820 vesničané prorazili tento nový vchod.“


Horní chrám používáme k bohoslužbám v létě a jeskynní v zimě – od začátku prosince až do Velikonoc žijeme tady. Je nás sedm.

Po okupaci Besarábie Sovětským svazem museli mniši své skalní příbytky opustit. Bolševici v chrámu nad jeskyněmi zřídili sklady obilí a v podzemí otevřeli muzeum.

„Mniši se vrátili v roce 1996. Horní chrám používáme k bohoslužbám v létě a jeskynní v zimě – od začátku prosince až do Velikonoc žijeme tady. Je nás sedm.“

Ve skalních dutinách kupodivu vůbec není chladno. V létě se skála prohřeje natolik, že v zimě pak k temperování stačí už jen svíce, které tady lidé zapalují za věčný klid zesnulých a zdraví těch živých. Je to magické místo.

První mniši se zabydleli v těchto dvou jeskyních a nově příchozí si své cely museli vykutat ve skalách
autor: mdo
Spustit audio