Francouzské svahy: Italové s přilbou, účelní Němci a rozepnutí Rusové

Dokázali byste uhodnout, kdo kraluje evropským sjezdovkám z pohledu módy? Vydejte se s námi na francouzské svahy a pokuste se rozeznávat národnosti lyžařů podle oblečení! Třeba to dokážete stejně dobře jako Francouzi.

Ještě mám možnost si všechno rozmyslet, ale už je asi trochu pozdě. Za malou chvíli nasednu na lanovku a budu se věnovat činnosti, kterou bychom snad mohli při troše dobré vůle nazvat lyžováním. Budu si všímat lyžařů a podle oblečení poznávat jejich národnost.

V tomto smyslu jsem svou vypelichanou parkou asi všem zamotal hlavu. Nemíním se však podřizovat módním trendům – lyžovat se dá i v kabátě a stylové čepici od paní Štěrbové z Pelhřimova. S oblečením si tedy moc hlavu nelámu. Ale nejsem v tom sám.

Rozepnuto, nebo ne?

„Není pro mě moc důležité, jak vypadám. Když se moc pozorujeme, zapomínáme lyžovat,“ tvrdí Gaelle, pravidelná návštěvnice hor v slušivé bílé kombinéze. Na druhou stranu mi tady, ve středisku Pra Loup, tvrdí, že s identifikací některých národů nemají vůbec potíže.

Jan Šmíd na lyžích

Například Rusové mají prý vždy rozepnuté bundy. Jsou zvyklí na teploty dvacet stupňů pod bodem mrazu, pak přijedou sem a je jim horko. Němci prý zase vypadají všichni stejně, nejsou příliš kreativní a oblečeni jsou hlavně účelově – nechybí jim nic, co jim může lyžování usnadňovat.

„Italové jsou vždy oblečeni podle poslední módy. Všechno mají značkové a také nosí přilby. Rakušané jsou vybaveni jako závodníci, profesionálové. Je vidět, že lyžování hodně sledují. Často lyžují, vyhledávají různé sjezdovky a berou všechno vážně – to je poznat na jejich oblečení,“ tvrdí Christelle ze střediska Pra Loup.

Schválně si to zkuste. Postavte se pod sjezdovku, podle oblečení poznávejte jednotlivé národy a o vítězi módní přehlídky nebude pochyb.

Designové helmy nalákaly módní nadšence

Možná vás překvapím tím, že hezký design přispívá k bezpečnosti lyžování.

„Před několika lety se při lyžování ještě nenosily přilby. Začaly se vyrábět pro děti, které je nosí povinně. Nosily je právě jen děti, protože byly jednoduché, ba přímo ošklivé. Pak je vzali do rukou designéři. Dnes mají různé tvary, barvy, dokonce existují i s maskou,“ dozvídám se.

„Na svahy se v nich nejdříve vyřítili Italové. Nosí je proto, že vypadají pěkně. Dnes na svazích najdete možná více lyžařů v přilbě než bez. Italy napodobují i Francouzi, a sjezdovky jsou tak bezpečnější,“ tvrdí Draghi, původem ze Srbska, takže se soutěže neúčastní.

Instruktoři lyžování ve švýcarském Zermattu Juraj a Tereza

A jaká je vůbec nejnovější móda? Mít na přilbě kameru. Některé mohou být i funkční.

Nalákali jsme vás k lyžařskému výletu? Pokud se vám do Francie nechce, máme pro vás i jiný návrh. Co byste řekli třeba takovému Švýcarsku? Právě tam, konkrétně v Zermattu, má svou základnu Juraj Badin s přítelkyní Terezou.

Oba jsou instruktoři lyžování a na svazích kolem vysokého a špičatého Matterhornu pilují styl buď s pokročilými lyžaři, nebo učí jezdit ty, kteří se sněhu dotkli poprvé teprve nedávno. A to všechno v několika jazycích. Největší výhodou je znalost ruštiny, protože lyžařů z Ruska přibývá a Švýcaři si nimi jen tak nepopovídají. Také o tom mluvil přímo s Jurajem Badinem moderátor Vladimír Kroc.


Zvětšit mapu: francouzským sjezdovkám prý z hlediska módy vévodí Italové

autor: jšm
Spustit audio