Gruzie je malá země s velkými horami. Zatím čekají, až je Evropa objeví

Pokud ještě nemáte dost zimy a sněhu, zkuste namísto do tradičních alpských středisek zamířit trochu víc na východ. Třeba do gruzínských hor. Tato malá kavkazská země zažívá lyžařský boom a staví nová zimní centra. To nejznámější se jmenuje Gudauri a podmínky pro lyžaře jsou v něm v mnoha směrech ideální.

Sníh má tady na hoře ve výšce tři tisíce metrů pro lyžaře ideální konzistenci. Nikde nikdo, jen dole asi 200 metrů pode mnou sjíždějí svah dva snowboardisti. Jednoduše nádhera.

Dolní stanice kabinové lanovky se nachází v nadmořské výšce asi 2300 metrů. Další stanice je v necelých třech tisících metrech a odtud se můžete šestisedačkovou vyhřívanou lanovkou dostat až na vrchol ve výšce 3200 metrů.

Tady už není tak pěkné počasí jako dole – dost fouká a také mrzne. A kudy teď dolů? Po černé, za kterou začíná zakázaný lavinový svah, nebo delší červenou, která se ovšem v dálce noří do mlhy?

Levné a pestré: Gudauri v očích lyžaře z Alp

Chtěli jsme si vyzkoušet něco neobvyklého, vysvětluje mi student Daniel, který právě nahoře na vrcholu řeší stejné dilema jako já, proč se rozhodl jet na lyže právě do Gruzie.

„Je to tu jiné než v rakouských Alpách, kde sice máte perfektní servis, ale všichni vypadají tak nějak stejně. Tady je opravdu mix národů. A je tu levně,“ dodává s tím, že se studentskou slevou si tu za osm eur užije celý den lyžování.

Daniel pochází z Alp a do Gruzie přijel v rámci kulturní výměny spolu s mezinárodní skupinou studentů. Mezi studenty jsou Němci, Rakušané, Nizozemci, ale také Ukrajinka Oksana, která žije v Česku.

Také ona je, stejně jako Daniel přesvědčená, že se na gruzínské svahy ještě vrátí. I když i jí se momentálně trochu svírá hrdlo při pohledu dolů na černou sjezdovku.

Lyžařský areál Gudauri patří mezi nejznámější v Gruzii

Oksanin kamarád Tom má taky strach a je mu zima. Ale nedá se nic dělat, musíme dolů.

Největší na Kavkaze

Z vrcholu se otevírá nádherný výhled na celou tuto část Kavkazu. A kdyby bylo lepší počasí, mohli bychom vidět i sousední pětitisícovku Kazbegi.

Firma, která zdejší lyžařské centrum provozuje, plánuje, že ještě v letošním roce areál Gudauri propojí právě s Kazbegi. Vznikne tak jedno obrovské lyžařské centrum, asi největší na Kavkaze.

Spustit audio

Související