Haló, tady ABBA! Na telefonát od slavné čtveřice si můžete počkat ve stockholmském muzeu

Mamma Mia, Waterloo, Dancing Queen… Asi jste poznali, že řeč je o písničkách skupiny ABBA. O slavné švédské čtveřici se traduje, že ve své době byla druhým nejvýnosnějším exportem skandinávské země hned po automobilech Volvo. Dodnes kvůli ní jezdí do Švédska tisíce fanoušků této kapely. Pokud k nim patříte i vy, neměli byste vynechat muzeum ABBY ve Stockholmu.

Chcete? Berte, nebo nechte být, vyzývá ABBA refrénem jednoho ze svých velkých hitů ke vstupu do svého muzea a chytlavé písničky Agnety, Björna, Bennyho a Anni-Frid vás pak nepustí až do konce expozice. Její součástí se může stát každý návštěvník a každý má možnost si ji doslova ušít sobě na míru, jak říká ředitelka muzea Ingmarie Hallingová.

„To se našim návštěvníkům na tomto muzeu nejvíc líbí. To propojení tradičního prohlížení exponátů s vlastní akcí. Že můžete s hologramy skupiny vystoupit na pódiu nebo s ní nahrávat ve studiu,“ přibližuje.

Čtěte také

Mé pěvecké číslo určitě nepatřilo do zlatého fondu zdejšího archivu. Pro mě naštěstí ho muzeum pravidelně maže, aby uvolnilo místo pro další nahrávky návštěvníků. Kdo se tak chce svým výkonem chlubit i po návratu z prohlídky, musí si ho do 30 dnů stáhnout z webových stránek muzea.

Jeho zrod trval sedm let a bývalí členové kapely o něm původně nechtěli ani slyšet, jak alespoň tvrdí Ingmarie: „S myšlenkou na založení muzea přišla Eva Wigenheimová okolo roku 2006. Všichni čtyři členové skupiny ale řekli ne. Po nějaké době jí nakonec svůj souhlas dali.“

V muzeu jsou k vidění i slavné výstřední kostýmy, v nichž ABBA vystupovala

„Eva ovšem v projektu nemohla pokračovat, a tak v roce 2008 oslovila mě, abych se ho ujala,“ pokračuje současná ředitelka. „S architektem jsme nejprve začali pracovat na budově a výsledkem je to, co tu dnes vidíte.“

Inspirace přišla od Yoko Ono

Vitální blondýnka přitom ukazuje kolem sebe na tříposchoďovou budovu ve tvaru písmene L. Zvenku je celá obložená světlým dřevem a vstupuje se do ní přes prosklenou kostku v průčelí. Uvnitř se kromě muzea nachází i hotel, restaurace a prodejna suvenýrů. Vše samozřejmě se značkou ABBA.

Členové kapely podle ředitelky muzeum už dávno vzali na milost a dnes občas sami zavolají a vyptávají se, jak se přehlídce jejich slávy daří a jak jsou návštěvníci spokojení. Zeptat se na to dokonce mohou přímo samotných návštěvníků, a to prostřednictvím červeného telefonu v expozici ke skladbě Ring Ring. Pokud telefon začne zvonit, vyzývá cedulka návštěvníky, aby ho zvedli. Volá jim totiž ABBA.


Na telefon mají číslo jenom členové kapely a mohou na něj kdykoli zavolat. A občas to skutečně dělají.

„Na telefon mají číslo jenom členové kapely a mohou na něj kdykoli zavolat. A občas to skutečně dělají. S nápadem původně přišla Yoko Ono a použila ho na výstavě Johna Lennona v New Yorku. Jednou za čas tam takhle zavolala, aby pozdravila návštěvníky. Byl to dobrý nápad, a tak jsem ho ukradla,“ líčí se smíchem Ingmarie, která je ředitelkou a kurátorkou muzea od jeho otevření v roce 2013. S ABBOU ale spolupracovala už v dobách její největší slávy.

„Žila jsem s mužem, který byl kytaristou ABBY. Tak jsem je poznala. Dělala jsem tehdy make-up a kostýmy. Když kapela v roce 1977 vyrážela na australské turné, oslovila mě Frida, jestli bych se jim nechtěla o make-up a kostýmy starat. Se skupinou jsem pak jezdila i na další turné až do roku 1980, kdy v Japonsku odehráli svůj poslední koncert.“

ABBA se rozešla o tři roky později. Ingmarie se s každým z muzikantů dodnes přátelí a je s nimi v pravidelném kontaktu. Oceňuje na nich hlavně to, že je ani obrovská popularita nezměnila.

Čtěte také

ABBA boduje i na Filipínách

Muzeum ABBY stojí na stockholmském ostrově Djurgarden v sousedství dalších oblíbených atrakcí, jako je park Skansen nebo námořní muzeum na historické válečné lodi Vasa. Najdete v něm skoro všechno, co Agneta, Benny, Björn a Anni-Frid nahráli, nafilmovali nebo nosili na sobě.

Svého času byla ABBA nejvýnosnějším švédským vývozním artiklem

A všechno jsou to zaručeně originály. Nechybí tu ani kostýmy a záznamy z vystoupení v hudební soutěži Eurovize v roce 1974, kterou ABBA tehdy vyhrála a odstartovala tím svou hvězdnou kariéru.

„Za tři roky od otevření máme přes milion návštěvníků. Ročně k nám zavítá více než 300 tisíc lidí. Z toho čísla máme velikou radost. Většina návštěvníků přijíždí ze zahraničí – z Jižní Ameriky, Asie, Evropy, Spojených států, prakticky z celého světa,“ pochvaluje si ředitelka muzea.

O pravdivosti jejích slov jsem se přesvědčil osobně. První návštěvníci, na které jsem narazil, byli až z dalekých Filipín. „Chceme vidět tohle muzeum a zazpívat si s ABBOU na pódiu,“ přiblížila mi filipínská fanynka švédského kvarteta, co ji s rodinou přilákalo do Stockholmu.

Čtěte také

„Jezdí sem také hodně Rusů a lidí z východní Evropy, kteří jsou v mém věku a říkají: ‚My tak rádi posloucháme ABBU, ale za komunismu jsme nesměli.‘ Mají proto spoustu pirátských nahrávek, které si mezi sebou půjčovali. Škoda, že ABBA nemohla koncertovat také na východě,“ lituje ředitelka, že slavná skandinávská čtveřice nikdy nevystoupila třeba v Československu.

A na závěr jedna rada. Pokud se do jejího muzea rozhodnete vydat, nezapomeňte si s sebou vzít svou kreditní kartu. Hotovostí v něm totiž nic nezaplatíte.

autor: fin
Spustit audio