Hledám upřímné lidi, říká odbornice na casting, která objevila i Julii Roberts

Julia Roberts, Harrison Ford, Sean Penn… Kdo by neznal největší hollywoodské hvězdy? I jejich jména ale kdysi byla neznámá a teprve čekala na své objevení.

Tisíce a tisíce mladých žen a mužů čekají v Hollywoodu na splnění svého hvězdného snu. Cesta je to těžká a vede přes roky odříkání, tvrdé práce i castingů. I jedna jediná role může změnit život, jak ji ale dostat? Vše o tom ví přední hollywoodská odbornice na casting Diane Crittendenová, která vybírala herce do snímku Pretty Woman, Hvězdné války nebo třeba Tenká červená linie.

Pretty Woman, novodobá pohádka o popelce, v níž se bohatý podnikatel zamiluje do chudé prostitutky, doslova vystřelila na oběžnou dráhu zábavního vesmíru tvář a jméno do té doby neznámé mladé herečky Julie Roberts.

Casting, tedy výběr herců pro film, vedla před 26 lety Diane Crittendenová. I díky jejímu „čichu“ na správné herce dnes romantická komedie, kde Julii Robertsové sekundoval Richar Gere, patří k legendám žánru.

Hledám upřímného člověka

„Vždycky pro mě bylo důležité, abych s dotyčným byla schopná navázat kontakt, společnou řeč. Rychle se ukáže, jestli je to člověk se skutečným zápalem pro film nebo osoba posedlá sama sebou. Většinou hledám ryzího upřímného člověka, ne někoho, kdo předstírá a hraje,“ přibližuje Diane Crittendenová.

Čtěte také

Podílela se na desítkách filmů, včetně Hvězdných válek nebo renomovaného válečného snímku Tenká červená linie. Občas zasáhne i náhoda. Díky práci na Nesnesitelné lehkosti bytí Diane potkala svého manžela, původem z Československa. Tehdy zkoumala terén a mezi emigranty zjišťovala, jací ti Češi vlastně jsou.

Pobaveně vzpomíná i na slavnou romantickou komedii. „S Julií to byla legrační záležitost. Chodila tehdy s hercem Liamem Neesonem, se kterým jsme se přátelili. Byl do ní tak zamilovaný, že mě prosil o radu. Říkal, že je tak mladá a že neví, co si počít,“ popisuje s úsměvem počátky kariéry dnes slavné herečky.

Velká jména lákají publikum

Od dob Pretty Woman se ale podle Diane Hollywood i celý filmový průmysl podstatně změnil, a to se odráží i v tom, jak a hlavně jací herci se do filmů vybírají.

Darth Vader

„Agenti dnes nabízejí filmy jako celý balíček, s hvězdami pomalu v každé roli. Dřív jsme se rozhlíželi spíš po nejzajímavější osobě, která by se do snímku hodila. Dnes je pojetí jiné. Osobně ráda vidím spíš nové tváře, ne pořád dokola Toma Cruise či jiného úspěšného herce. Vybírala jsem obsazení pro původní Hvězdné války a George Lucas tehdy velmi jasně řekl, že chce, aby hvězdou byl film jako takový, ne jednotliví herci. Dnes už to tak nefunguje,“ soudí Diane Crittendenová.

Za jednu z příčin považuje začarovaný kruh v podobě obrovských hollywoodských rozpočtů. Ty zaštiťují velká jména, která mají nalákat publikum, aby se vložené desítky milionů studiím vrátily na návštěvnosti. Ani měnící se fungování průmyslu ale u Diane celoživotní vášeň pro film a objevování nových tváří neoslabilo. Kdoví kde se skrývá příští hvězda.

autor: lek
Spustit audio

Související