Hory, to nejsou jen lyže. Vyrazte na sněžnice!

Zima přímo láká k výletům do hor. Že neumíte lyžovat nebo vás lyžování příliš nebaví? Proč nezkusit něco nového? Stačí obout sněžnice a vyrazit do kouzelných míst mimo sjezdovky a běžecké tratě – do hlubokého sněhu a neupraveného terénu.

Ve vestibulu lanovky u jezera Eibsee už na osm turistů čekají průvodkyně Stefanie a Gita. Dostáváme sněžnice, hůlky a několik úvodních rad, jak sněžnice připoutat a jak se na nich pohybovat. Máme štěstí, je nádherný slunečný den, všude čerstvý sníh. Teplota kolem nuly. Nejdříve však vyjedeme lanovkou do kopců.

S naší průvodkyní jsme vyrazili na sněžnou túru. Čeká nás převýšení dvě stě metrů jen kousek pod vrcholem nejvyšší německé hory Zugspitze.

Na túru je třeba se důkladně připravit

Horská vůdkyně Stefanie vypadá, že už má za sebou spoustu horských výšlapů a spoustu zkušeností. Moje městské vybavení se jí moc nezdá a stále mi ze svého batohu nabízí teplejší čepici, rukavice, a jak vidím, má tam i rezervní bundu.

„Je řada věcí, na které si člověk musí dávat pozor. Před každou túrou je třeba se především informovat o sněhových podmínkách a lavinovém nebezpečí,“ upozorňuje a na aktuální mapě ukazuje, že výš v horách je dnes lavinové nebezpečí na stupni číslo 3.

Právě skutečnost, že člověk nechodí po sjezdovkách nebo vyznačených tratích, považuje Stefanie za největší kouzlo turistiky na sněžnicích.

„Člověk může chodit po nejrůznějších cestách, po strmých stezkách, po rovinách i uprostřed lesa,“ vypočítává. Sněžnice si podle ní získávají stále více příznivců. A nechybí mezi nimi ani Češi.

Sněžnice jsou akční, pochvalují si čeští turisté

„Nikdy jsem nelyžovala. V létě chodíme na hory, tak manžel vymyslel, že budeme chodit i v zimě. Proto jsme si pořídili sněžnice. Je to takové akční. Mám představu, že když jezdím z kopce, tak se vezu, zatímco když to vystoupáte nahoru, tak pak jedeme lanovkou dolů,“ vysvětluje Ilona Hlavešová z Prahy, co ji na sněžnicových túrách přitahuje.

Sedačková lanovka poslouží nejen lyžařům a snowboardistům, ale i turistům

Podle jejího manžela Josefa Hlaveše jsou právě v oblasti Zugspitze ideální podmínky. To já se svou skupinkou zatím absolvuji pouze výcvik pro začátečníky. O nějaké výkony tu zatím nejde, ale bavíme se skvěle.

Jak se zdá, Stefanii se podařilo získat další příznivce tohoto druhu sportu. Nakolik náročného, to záleží na zvolené trati, ale za zkoušku to rozhodně stojí.


Zvětšit mapu: Zugspitze, nejvyšší hora Německa

autor: kls
Spustit audio