Hvězda BBC, nebo hulvát? Za Jeremyho Clarksona z Top Gearu se postavili fanoušci i britský premiér

Za kterého novináře by se po jeho stažení z obrazovky postavilo půl milionu lidí a ještě by ho podpořil britský premiér? Takovou osobností se ve Spojeném království stal Jeremy Clarkson, hlavní postava motoristického pořadu Top Gear, kterého suspendovalo vedení mateřské BBC.

Britská veřejnoprávní BBC má dlouholetou tradici politicky ne úplně korektních pořadů a moderátorů, kteří slavnou instituci přivádějí často do úzkých. I přítomnost Monty Pythonova létajícího cirkusu na obrazovce nebo prostořekost Jeremyho Clarksona totiž spadá do škatulky veřejnoprávnosti v britském pojetí. Mnoha lidem se to nelíbí, ale tak tomu je.

Jenže dny Jeremyho Clarksona v barvách BBC jsou teď sečteny. Možný odchod duše kultovního motoristického pořadu Top Gear vyvolal prudké a často emotivní reakce. A BBC dokonce neodvysílala nový díl tohoto pořadu. Jeremy Clarkson se sice těšil velké toleranci, ale tentokrát zřejmě zašel příliš daleko. Jeho verze je jednoduchá – plácl produkčního. Podle jiných zdrojů ho praštil do obličeje, protože nebylo zajištěné jídlo.

Čtěte také

Po královně, s jejíž intervencí asi Jeremy Clarkson nemůžeme počítat, je premiér David Cameron nejvlivnější postavou britského veřejného života, která kontroverzního moderátora vězícího po krk v maléru mohla podpořit. A také podpořila. Ministerský předseda dokonce dodal, že by jeho dětem zlomilo srdce, kdyby BBC pořad Top Gear bytostně spjatý s hubatým Clarksonem přestala vysílat. Kterému jinému novináři a pořadu by se dostalo takové pocty?

Blesková petice. Za pouhých 24 hodin podpořilo Clarksona 500 tisíc lidí

Přitom Jeremy Clarkson, nesporně talentovaný, zábavný a pohotový moderátor, je také autorem urážlivých a dokonce rasistických výroků nebo slovních hříček. Jako v případě, kdy citlivé ucho mohlo v dětském rozpočítávadle „Eeny, meeny, miny, moe“ zaslechnout velmi hanlivý výraz označující osobu tmavé barvy pleti. I tohle Clarksonovi prošlo.

Postavu testovacího pilota oděného v bílé kombinéze vymysleli duchovní otcové pořadu Top Gear Jeremy Clarkson a výkonný producent Andy Wilman

Rodák z Doncasteru dokázal vytvořit celoplanetárně srozumitelný a oblíbený motoristický formát, na který se dívají lidé od Íránu po Peru. Spousta lidí na sociálních sítích se přiznala, že začala díky pořadu Top Gear vůbec řídit a že za volantem přemýšlejí, co by asi na jejich řízení řekl slavný Jeremy Clarkson. Petici za návrat Jeremyho Clarksona do Top Gearu podepsalo za 24 hodin půl milionu lidí.

Čtěte také

„Může pořad Top Gear bez Jeremyho přežít? Podle mého názoru ne. Je energií a pohonnou jednotkou celého týmu,“ soudí bývalý testovací pilot úspěšného pořadu Perry McCarthy.

Monty Pythonův létající cirkus s volantem v ruce?


Z výroků Jeremyho Clarksona
- „Jediný člověk, který kdy vypadal dobře na zadních sedadlech kabrioletu, byl Adolf Hitler.“
- „Nechápu jízdní pruhy pro autobusy. Proč se má chudina někam dostat rychleji než já?“
- o stávkujících: „Zastřelil bych je. Vzal bych je ven a udělal bych to před jejich rodinami.“
- „To, že je něco nespolehlivé, neznamená, že to není geniální. Vezměme si například Stephena Hawkinga. Je to velký muž, ale většina z něj nefunguje.“

Postava testovacího pilota oděného nejprve v černé a poté v bílé kombinéze, jejíž pravá identita se tají několik let, je dalším úspěšným prvkem Top Gearu, který vymysleli jeho duchovní otcové Jeremy Clarkson a výkonný producent Andy Wilman.

Jeremy Clarkson, který bývalého premiéra Gordona Browna nazval „jednookým skotským idiotem“ a který navrhl stávkující státní zaměstnance zastřelit před zraky rodin, je pro BBC koulí na noze a současně úžasnou továrnou na peníze. Vždyť pořad Top Gear sleduje po světě 350 milionů lidí a jen samotná značka má údajně hodnotu bezmála dvou miliard korun.

Boj o Clarksona je považován také za boj o svobodu slova, o právo být za peníze koncesionářů pichlavý a politicky nekorektní. Dalo by se skoro říct, že provokující Jeremy Clarkson na BBC je něco jako Monty Pythonův létající cirkus s volantem v ruce.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio