I elektronika může být „krvavá“. Tohle o mobilech možná nevíte…

V západním světě jsou fair trade banány, káva nebo oblečení, něčím naprosto běžným. Existují však i další výrobky, které k životu nutně potřebujeme a přitom o jejich sporném původu ani nevíme. Nabízíme vám setkání s člověkem, který bojuje za fair trade mobilní telefony.

Z občanských válek v Sieře Leone a Libérii si dobře pamatujeme, co jsou to „konfliktní diamanty“. I dnes ale po světě najdeme spoustu surovin, které se problematicky těží a vyvážejí ze zemí, kde se lidé zabíjejí a demokracie bývá prázdným pojmem. Právě na to upozorňuje kampaň Congo Calling. Podle ní existuje v podstatě pokaždé alternativa, což ale bohaté společnosti ignorují. Tak jako při výrobě mobilních telefonů nebo jiné moderní elektroniky.

Co jsou to „konfliktní minerály“?

Bandi Mbubi je stejně hřmotný jako srdečný a bezprostřední halama. Dnešní Demokratickou republiku Kongo opustil v 21 letech a od té doby žije v Británii. Krvavý konflikt ve své zemi vidí jinýma očima než politici a diplomaté za jednacím stolem.

Čtěte také

„V mojí zemi se těží čtyři kovy, bez kterých se moderní přístroje neobejdou: wolfram, cín, tantal a zlato. Těží se často v hrozných podmínkách. Horníci nedostávají pořádnou mzdu a v dolech pracují taky děti,“ říká bojovník proti konfliktním nebo taky krvavým minerálům Bandi Mbubi.

„Tyhle nerosty se pak z Konga, kde pořád umírají tisíce lidí, pašují. Končí u společností v Číně nebo třeba Kazachstánu, které je taví. Tyhle firmy a technologické koncerny dlouho krčily rameny a tvrdily, že vlastně nevědí, odkud nerosty pocházejí,“ popisuje Bandi Mbubi.

Zpočátku bylo fair trade pro smích

I když začínal úplně od nuly, i s pomocí sociálních sítí se mu podařilo zachytit se drápkem. Teď už i díky velkému počtu eticky smýšlejících spotřebitelů v západním světě vyvíjí na velké světové hráče docela slušný tlak.

Čtěte také

„Třeba společnost Apple přijala strategii, jak snížit spotřebu konfliktních nerostů ve svých výrobcích. Už předtím se za nos chytly Nokia a Samsung, ale v čele pelotonu společností, které se přihlásily k této zodpovědnosti, je určitě Intel,“ říká pochvalně Bandi, který je mezi finalisty prestižní ceny Ted Prize.

Zlom podle něj nastal v okamžiku, kdy Spojené státy přijaly v roce 2010 zákon o konfliktních minerálech. Mohutný Konžan připomíná, že i bojovníci za fair trade kávu byli ze začátku velkým společnostem pro smích. Pořádali akce v kostelích a vypadali jako blázni. Dneska lákají kdysi skeptické obchodní řetězce nové klienty reklamou právě na fair trade výrobky.

Mobil má dnes i ten nejchudší konžský horník

„My prostě potřebujeme něco hmatatelného, jsme přece jen lidské bytosti. Dosud byla debata o fair trade telefonech hrozně abstraktní. Lidé, které jsem žádal o podporu, říkali: Fajn, až ten přístroj budete mít v ruce, tak přijďte. Teď tu máme nizozemskou společnost, u které si telefon vyrobený čistě z nekonfliktních minerálů můžete objednat. Čeká se několik měsíců, ale cena je konkurenceschopná,“ hlásí hrdě Bandi.

Čtěte také

Podle něj třeba Evropané netuší, že dneska má mobil i ten nejchudší konžský horník. Paradoxně právě na tyhle přístroje obsahující konfliktní nerosty si Konžané nahrávají důkazy o šokujících podmínkách v dolech a Bandi tak má dostatek důkazů.

Povědomí o konfliktních minerálech pomohlo zachránit lidské životy

Právě důslednou kampaní proti konfliktním diamantům se podle něj podařilo zastavit vraždění v Sieře Leone nebo Libérii. Pro svou vlast má ale Bandi Mbubi jiný vzor.

„Povědomí o konfliktních minerálech umožnilo třeba Angole posílit díky těžbě diamantů svou ekonomiku. Podle standardů střední Afriky se Angole daří lépe než kterékoli jiné zemi regionu. Peníze z těžby nerostů se vracejí do místní ekonomiky a dostávají se až dolů k obyčejným lidem.“

Čtěte také

Bandi Mbubi věří, že jeho úsilí může vyvolat řetězovou reakci. Její součástí má být samozřejmě zastavení konžského konfliktu, zlepšení sociální situace horníků a obecně všech Konžanů i šetrnější zacházení se životním prostředím. Bandi spustil kampaň Congo Calling teprve v dubnu loňského roku.

Teď se soustředí hlavně na shánění peněz. Pomáhá mu prý i několik i několik celebrit, včetně jedné nejmenované hollywoodské superstar. Právě třeba natočení filmu o krvavých nerostech v mobilech a tabletech pomůže celou debatu urychlit.


Zvětšit mapu Konga

autor: Jiří Hošek
Spustit audio