I v centru Athén si můžete dát guláš a plzeňské pivo

Na dovolené v Řecku si asi většina z nás dá k obědu musaku nebo třeba nějakou mořskou pochoutku a to vše zapije vínem nebo pravým řeckým frappé. O svoje oblíbené vepřo knedlo zelo nebo plzeňské pivo však nemusíte přijít ani v Athénách. Stačí, když zajdete do restaurace jménem Švejk, kterou v centru řecké metropole už 29 let provozuje Spiros Kuluris.

„Je to taková malá oáza Prahy v Athénách. Tak jsem si to taky představoval. A myslím si, že i lidi, kteří sem chodí, v restauraci najdou kus české kultury,“ říká Spiros Kuluris. Do Československa se dostal jako malé dítě spolu se svými rodiči, kteří z Řecka uprchli před občanskou válkou.

Vydržel u nás až do roku 1969, kdy pro změnu zase on prchal před normalizací. Vzal si s sebou vzpomínky na typickou českou hospodu i lásku ke knize Dobrý voják Švejk od Jaroslava Haška. A hospoda jménem Švejk byla na světě.

Hned po vstupu mne zaujala pravá česká pípa, ze které hostům čepují plzeňské pivo. Dovážejí ho sem už léta přímo z Plzně. „Máme také jídelní lístek se Švejkem,“ ukazuje mi hrdě Spiros Kuluris a čte nabídku jídel – smažený sýr, měšec, houby na roštu, tatarský biftek. Všechna jídla vaří jeho manželka.

Obrázky Josefa Lady si Spiros Kuluris oblíbil stejně jako českou gastronomii

„Naučil jsem ji českou kuchyni. Sice neumím vařit, ale jsem mlsoun a vím přesně, co jím,“ vysvětluje majitel restaurace a pokračuje ve výčtu tradičních českých pochoutek z jídelního lístku – svíčková, guláš, kachna na černo, uzené... Jako hlavní specialitu prý ve Švejkově restauraci v Athénách doporučují vepřo knedlo zelo.

A jak Řekům chutná? „Rádi ochutnají. Chodí sem sondovat českou kuchyni. Stává se, že si sem přijdou před cestou do Prahy vyzkoušet, co si mají v Česku objednat. Aby věděli, do čeho jdou,“ dozvídám se. Napadá mne, že to je jako s tím dnes už kultovním pelhřimovským krematoriem z filmu Vesničko má, středisková a Spiros Kuluris se směje: „Přesně tak, jenomže my nejsme krematorium. My to táhneme přes gastronomii.“

Na zdech dvoupatrové restaurace visí výjevy z Haškova Švejka, obrazy s hlavními pražskými památkami nebo reprodukce obrázků Josefa Lady, kterého si pan Spiros zamiloval. Hospoda je právě teď prázdná, protože Řekové se nechodí bavit před osmou hodinou večer. Je tu však Pavlos, který se zrovna vrátil z Prahy a svému příteli Spirosovi přivezl další figurku Švejka.

Spiros Kuluris točí ve své athénské restauraci Švejk pravou plzeň

I Pavlos je Řek, který vyrůstal v Československu, a do Čech se navíc pravidelně vrací. Může tedy srovnávat kvalitu athénského Švejka s podniky přímo u nás. „V málokterých restauracích v Praze se dá najíst tak dobře jako tady,“ pochvaluje si. Důvod je podle něj prostý. V restauraci Spirose Kulurise zkrátka používají kvalitní potraviny, dobře je zpracovávají a servírují velké porce.

Spiros Kuluris má být na co hrdý. Je vidět, že inspiraci u nás načerpal opravdu dostatečně. Atmosféra české hospody na něj evidentně silně zapůsobila. Svůj podíl na tom určitě měl i jeho tehdejší mistr, který pil denně 32 piv. „Šel jsem s ním do hospody a počítal jsem je. Myslel jsem, že to není možné, ale bylo,“ uzavírá.

<iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;ie=UTF8&amp;q=%C5%A1vejk+athens&amp;fb=1&amp;gl=cz&amp;hq=%C5%A1vejk&amp;hnear=At%C3%A9ny,+%C5%98ecko&amp;cid=0,0,1709882891263932309&amp;ei=ioPxTL-gB8WcOp7E2fwJ&amp;oi=local_result&amp;sqi=2&amp;ved=0CBcQnwIwAA&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=37.959984,23.727593&amp;spn=0.005921,0.013089&amp;z=16&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?hl=cs&amp;ie=UTF8&amp;q=%C5%A1vejk+athens&amp;fb=1&amp;gl=cz&amp;hq=%C5%A1vejk&amp;hnear=At%C3%A9ny,+%C5%98ecko&amp;cid=0,0,1709882891263932309&amp;ei=ioPxTL-gB8WcOp7E2fwJ&amp;oi=local_result&amp;sqi=2&amp;ved=0CBcQnwIwAA&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ll=37.959984,23.727593&amp;spn=0.005921,0.013089&amp;z=16&amp;iwloc=A&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: restaurace Švejk v Athénách</a></small>
autor: oho
Spustit audio