Italské Vánoce s českým betlémem

Betlém patří k italským Vánocům mnohem více než stromeček. Každé italské dítě staví od malička svůj "rodinný" betlém, snad v každé vesnici se pořádají živé betlémy, jesličky se staví i pod vodou nebo na lodích.

Letos se dostalo mimořádné cti českým betlémářům, konkrétně českému řezbáři a sochaři, panu Jiřímu Netíkovi z Brna. Jeho betlém byl otevřen v Pantheonu, velkolepé antické stavbě, kde jsou dnes pohřbeni někteří z italských králů.

Římský Pantheon je jediný antický chrám, který se dochoval v plné kráse, protože v roce 609 papež Bonifác IV. dostal od císaře Foky povolení vysvětit tento pohanský chrám na křesťanský kostel.

Interiér Pantheonu, to je velký prostor kruhového půdorysu, osvětlený paprsky slunce pronikajícími z velkého střešního otvoru impozantní kupole.

V kapli, vlevo od vchodu mezi antickými mramorovými sloupy, je dnes dřevěný betlém, který spojuje moderní i dávné prvky. Jeho autorem je český betlémář a sochař Jiří Netík.

Pozadí betlému tvoří velká deska s reliéfem Svaté rodiny. Tváře několika svatých připomínají Leonarda da Vinci anebo Albrechta Dürera. Po stranách hlavní desky stojí dvě menší a v popředí doplňují betlém další tři plastiky. Je to sugestivní expozice, umístěná v přítmí velkého chrámu.

Logo

Je to také zcela mimořádná čest pro autora betlému, pana Jiřího Netíka. Co jej při realizaci betlému inspirovalo?

"Na to se těžko poměrně odpovídá, poněvadž betlém pro Pantheon jsem dělal už před dvaceti lety. Byly to tenkrát vlastně tři betlémy. V té době jsem samozřejmě netušil, že budu vystavovat na tak nádherném místě. Vyřezával jsem betlémy, protože je to vánoční řezbářská tradice. Alespoň tedy byla, dnes už to možná ani není pravda. Tohle společné dílo je tady proto, že Pantheon je tak obrovský, že se s tím sochař musí nějakým způsobem poprat."

Betlemář zároveň dodává: "Musím přiznat, že to je tak i tak porážka. Když jsem totiž viděl tu kopuli naživo, uvědomil jsem si, že těch několik figurek, které tam vystavuji, se mezi oběma italskými králi a jejich hrobkami ztrácí."

A jak se vlastně český betlém dostal sem, do Pantheonu? zajímám se. "Malým zázrakem," odpovídá Jiří Netík. "Vždy jde o souhru okolností. Byl jsem pozván k poměrně významné výstavě českých historických i současných vystavovatelů v Gifoni, to je v jižní Itálii. Tu výstavu navštívili poměrně významní duchovní, kteří si tam vyhlédli zrovna můj betlém. Prostřednictvím Českého centra v Římě centra v Římě mi pak byla nabídnuta možnost vystavovat v Pantheonu."

Dojmy ze svého úspěchu Jiří Netík shrnuje se slovy: "Celé to prostředí, ty čestné stráže u hrobů italských králů... opravdu, to není nějaká přehnaná skromnost, ale řekl bych, že pro mne to vše bylo spíš jako sen."

mapa
Zvětšit mapu: chrám Pantheon v Římě
autor: vlu
Spustit audio