Ivan Kytka: Co si v singapurských novinách nepřečtete

Na návštěvě Singapuru se nemusíte nechat oslepit výstavností finančního centra, nablýskanými výlohami hlavní nákupní třídy Oxford Street ani novými budovami kasin. Na Singapur se totiž můžete podívat prostřednictvím novinových článků.

Když jsem vzal ještě v letadle do rukou čerstvý výtisk hlavních singapurských novin Strait Times, celou titulní stranu zabírala zpráva o několikahodinové výluce metra spojujícího centrum a jihovýchodní okraj ostrova. Pro místní určitě nepříjemnost. V Londýně by se dostala na pátou stranu.

Reportér sděloval čtenářům, že za výpadek mohl zkrat navlhlých kabelů. Vládní mluvčí ujišťoval veřejnost, že poslední incident nemá nic společného s výlukou metra před pár týdny. Vláda má pod kontrolou nejen závadu v metru, ale také to, co o ní napíšou noviny.

Ne že by se tu nic nedělo. Ještě než jsem stačil po 13hodinovém letu přistát, popral se na jednom z terminálů jinak poklidného a ospalého letiště Changai rozčílený cestující čínského původu s řidičem taxíku.

Skočil za volant a šlápl na plný plyn. Srazil člena uklízecí čety a ten zraněním na místě podlehl. Další den přinesly Strait Times číslo bankovního konta, na které je možné posílat peníze pozůstalým.

Jiné zprávy se však do singapurskou vládou kontrolovaných médií nedostanou. I černá kronika tu má nejspíš své cenzory.

Z třetího patra luxusního bytového komplexu skočila z nešťastné lásky dívčina. O několik dní později v kufru připlavaly do přístavu ostatky jejího milence. Rozporcované na kusy. O tom se mluví jen šeptem. A už vůbec nepíše.

V novinovém stánku na letišti se před odletem probírám asijskými vydáními anglických novin. V Londýně odstoupil pokladník vládních konzervativců. Za čtvrt miliónu liber sliboval lobbistům slyšení u premiéra Camerona. Lobbisty však byli novináři nedělníku Sunday Times. V převleku. Docela se začínám těšit domů.

autor: Ivan Kytka
Spustit audio