Izraelský multikulturní koktejl zahrnuje i Etiopany. Jak chutná etiopská inžíra?

Na území Izraele žijí jednak původní křesťanští i muslimští Arabové, jednak země absorbovala Židy doslova z celého světa. Je mezi nimi i více než sto tisíc Etiopanů a ti to nemají v izraelské společnosti právě snadné. Stěžují si na ústrky ze strany Židů evropského původu a také na to, že je ostatní Izraelci často za Židy ani nepovažují.

Barakovi je třiadvacet, je z Etiopie a teď tady v Jeruzalémě pomáhá nevlastnímu bratrovi rozjet restauraci. Je podobná ostatním etiopským podnikům v Izraeli – poněkud ponurý interiér, u stolů převážně afričtí zákazníci, bar plný alkoholu a nábytek a stěny jsou v červeno-žluto-zelených afrických barvách.

Chlebová palačinka z tefu

Baraka v kuchyni vysvětluje, že mají jen dva druhy jídla, vegetariánské a masové. V malé kuchyňce úřaduje paní Chamsáwí a všechno se tu točí kolem velkého, nevzhledného plastového vědra na zemi. Je naplněné našedlou kašovitou hmotou a Baraka říká, že je to těsto z tefu, což je obilovina, která pochází právě z Etiopie. Česky se jmenuje milička habešská, je trošku podobná prosu a je zřejmě dost zdravá, protože má údajně spoustu vlákniny a nemá lepek.

Paní Chamsáwí peče v kuchyni inžíru

Paní Chamsáwí se zářivě žlutým africkým šátkem na hlavě vybírá z tohoto kýble těsto sběračkou a polévá jím velkou elektrickou vypouklou pánev. Zaklapne ji víkem a uvnitř se mezitím upeče inžíra, tedy typická etiopská chlebová palačinka.

„Já jsem přijel do Izraele před třemi lety. Po Etiopii se mi ale strašně stýská, je to úžasná země. Do Izraele jsem chtěl za lepším životem. Chtěl jsem si polepšit ekonomicky, chtěl jsem tu studovat.“ Baraka působí trochu zklamaně. Se studiem by musel začít znovu, protože dva ročníky psychologie z Addis Abeby mu v Izraeli neuznají.

Bílí se cítí nadřazení

Zdejší společnost ho prý nepovažuje za rovnocenného: „Bílí Izraelci se cítí nadřazení. Když mě jakožto Afričana potká bílý Žid na ulici, považuje ho za úplně jiný lidský druh. Často dokonce nevěří, že my Etiopané jsme také Židé. Jsem přesvědčený o tom, že Izrael je nejrasističtější země na světě.“ Baraka patří k tak zvaným Falašům, což jsou etiopští Židé, kteří v 19. století konvertovali ke křesťanství. Izrael je pozval k imigraci s tím, že do několika let musí znovu formálně konvertovat k judaismu.

Baraka přišel do Izraele před třemi lety jako Žid, ale ve skutečnosti je prý křesťan

A jak vypadá a chutná místní jídlo? Na velkém nerezovém tácu je rozprostřená šedezelená inžíra, za chvíli přináší mladá Etiopanka rendlík s kousky hovězího v hnědé pálivé omáčce. Chrstne ho doprostřed placky a beze slova odchází. Příbory nikde, talíře nikde, pošilhávám proto k vedlejšímu stolu s etiopskými štamgasty a tak jako oni začínám utrhávat kousek inžíry, nabírám do něj maso jako do chňapky a sousto si vkládám do pusy. Inžíra má houbovitou konzistenci a nakyslou chuť a maso je zase pálivé od papriček. Tady platí, že v jednoduchosti je síla, ale v tomto případě i dobrá chuť.

autor: mac
Spustit audio