Jak vyřezat z jedle alpský roh? To umí truhlář z údolí Valais

Hrát se dá na cokoli. Třeba i na zahnutou jedli. Pokud se náležitě upraví, vznikne z ní alpský roh, který má ve Švýcarsku dlouhou tradici. Existuje jen pět truhlářů, kteří se vyráběním alpského rohu živí. Jeden z nich pochází z údolí Valais.

Výrobce alpských rohů musí být dobrý horal, protože dřevo na tento až pětimetrový hudební nástroj sbírá hodně vysoko v horách. Výroba jednoho rohu trvá až dva týdny.

Jsem ve velké dílně, kde je spousta opracovaného dřeva – něco už vypadá jako alpský roh, z něčeho se alpský roh teprve stane. V dílně jsou také stroje, ale hlavně výrobce alpských rohů François, padesátník s dlouhým vousem a bílými vlasy.

Čtěte také

„Vyrobit alpský roh se mi podařilo před deseti lety a zalíbilo se mi to natolik, že jsem se tomu rozhodl věnovat naplno,“ přiznává.

Jeden kus za 40 tisíc franků

Alpský roh není jen takový malý hudební nástroj – měří přes dva metry. Tradiční alpské rohy se vyráběly z jedlí, které rostly na příkrých alpských svazích. Tím, jak na ně tlačil sníh, nerostly rovně, ale byly dole zakřivené, čímž vytvářely typickou křivku alpských rohů. Dnes se alpský roh nevyrábí z jednoho kusu jedle, ale hned z několika.

První roh vyrobil François před deseti lety

François bere do ruky kus dřeva, ze kterého bude střední část alpského rohu. Na dřevo upevňuje nástavce, aby ho nasadil na soustruh. Pracuje s ohromným dlátem, od kterého odlétají piliny – z kusu dřeva se pomalu stává alpský roh.

Vybírám si malý náustek pro začátečníky, nasadím ho na roh a zkouším do něj foukat. „Je to dobrý zvuk,“ pochvaluje François. Jeden alpský roh můžete pořídit za 40 tisíc franků, což je v přepočtu kolem 90 tisíc korun.

autor: Pavel Polák
Spustit audio

Související