Jaká mystéria ukrývá kostel v Rennes le Chateaux?

Vypravíme se na jedno z nejtajemnějších míst celé Francie. V regionu Languedoc nedaleko Pyrenejí leží Rennes le Chateaux. Tajemství jeho kostela je tématem řady odborných prací a studií. Stalo se i základem pro knihu Šifra mistra Leonarda. Nejedno překvapení čeká i pro návštěvníky z České republiky.

Vydáte-li se z hradu Carcassone směrem na jih, za městem Limoux narazíte na městečko Rennes le Chateux, jehož farní kostel je považován za jedno z nejmystičtějších míst v celé Francii. Kněz Francois Berenger Sauniere totiž po svém příjezdu sem koncem 19. století kostel nádherně zrekonstruoval. Jenže mnozí si dnes lámou hlavu nad tím, kde vzal na rekonstrukci prostředky. "Nevíme. Existuje tolik různých domněnek," říká průvodkyně v kostele a další dodává: "Nikdo to nedokáže vysvětlit. Proto existuje tolik hypotéz a bylo napsáno tolik knih. Nikdo si nedovede vysvětlit, kde vzal kněz peníze na rekonstrukci. To stále zůstává záhadou."

Říká se, že Sauniére údajně objevil poklad. Část prostředků použil na rekonstrukci a pak ho zase zakopal. To by vysvětlovalo, proč tolik lidí stále doslova šmejdí kolem.

"Za vesnicí potkáte spoustu lidí, kteří tam něco hledají a celkem úspěšně. Pořád tady někdo něco nachází. Asi před dvěma lety tam jeden muž našel náramek, který patřil nějaké princezně. Byl s diamanty," vypráví paní v místním obchodě. Mimochodem, kopat ve vesnici je oficiálně zakázáno. Upozorní vás na to cedule hned při vjezdu

Mystiku místa zvyšují dohady, podle nichž nenašel kněz pouze poklad, ale ve skutečnosti údajně objevil něco mnohem významnějšího. Snad i jakousi archu úmluvy nebo svatý grál. A podle toho, že na vnější části kostelní zdi najdeme tři metry nad zemí řadu cihel opisující obvod kostelíka, což podle antické symboliky značí, že na daném místě je pohřben král, několik badatelů se domnívá, že by na tomto místě mohl být údajně hrob krále všech králů, tedy Ježíše Krista.

Odborníci na symboliku, a toto místo je opravdu plné nejrůznějších symbolů, se ptají, proč je nad vstupními dveřmi do kostela Máří Magdaleny nápis: "Toto jest strašné místo." Proč jsou uvnitř kostela uspořádány sochy svatých tak, že jejich iniciály tvoří slovo grál, pokud se spojí písmenem M jako Máří Magdalena?

Proč je křížová cesta zobrazena v obráceném pořadí? A proč nechal Sauniere postavit velkou Magdaleninu věž a podle diáře zednického mistra ukryl v jejích základech truhlu? Ostatně podle knihy Svatá krev a svatý grál bylo toto místo významné pro Převorství sionské.

Zmíněná kniha posloužila jistému Danu Brownovi jako základ pro jeho Šifru mistra Leonarda. Vzpomínáte si na jméno muže, který v samotném úvodu filmu prchá v Louvru před Silasem a před smrtí pak své tělo pokryje symboly? Ano, jmenoval se Sauniére, tedy naprosto stejně jako tajemný kněz z Rennes le Chateaux.

"V momentě, kdy vyšla Šifra mistra Leonarda, obrovsky se tu zvýšil počet návštěvníků, kteří zde pátrali po různých symbolech. Nejvíce jich tu jezdilo kolem roku 2006, ale teď už se zájem vrátil k normálu," říká průvodkyně.

Ročně navštíví Rennes le Chateaux a okolí kolem 35 tisíc lidí, mnozí z České republiky. Když si koupíte vstupenku, můžete dostat čtyřstránkového průvodce i v češtině. "Měli jsme tu před rokem a půl jednoho návštěvníka, který se sám nabídl, že by průvodce rád přeložil do češtiny. Hned to také udělal," vysvětluje mi paní v pokladně.

V čem je toto místo zajímavé pro Čechy? Třeba v interiéru vily Bethany. Betánie je biblický název místa nedaleko Jeruzaléma, kde žili Lazar, Marta a Marie - opět spojení s Máří Magdalenou. Mimochodem, v kostele najdete hned čtyři její vyobrazení. Je to náhoda?

Celá hlavní místnost, kde žil kněz, je vyzdobena reprodukcemi Alfonse Muchy. Že by to souviselo se zednářskou loží, jejímž členem Alfons Mucha byl? O jedno tajemství více.

mapa
Zvětšit mapu: Městečko Rennes le Chateaux
autor: jšm
Spustit audio