Jan Šmíd: V prezidentské kampani ve Francii sehrály zásadní úlohu ženy

Už za dva týdny se ve Francii strhne bitva o Elysejský palác. Země galského kohouta se však na prezidentské volby připravuje už delší čas. Mezi pěti hlavními kandidáty je sice jen jediná žena, ale možná i to je úspěch. Navíc ženy obecně hrály v životě kandidátů roli přímo zásadní.

O prezidentský úřad usiluje za socialisty Francois Hollande, v soukromí prý muž vtipný, na veřejnosti naprosto nudný. Řekli byste: Jak ten by mohl přitahovat ženy? Ale o jeho vztahu s Anne Hidalgovou, číslem dvě na pařížské radnici, se mluvilo tak hlasitě, že se prý jeho dcery Sophie ve škole děti s typickou dětskou upřímostí ptaly: Jsi opravdu dcera paní Hidalgové?

Teď to trochu zkomplikuji. V posledních volbách kandidovala za socialisty Ségolène Royalová, Hollandova životní partnerka. Mají spolu čtyři děti. Nějaký ten rok před volbami však začal neposedný Francois rozjíždět románek s jistou Valerií z týdeníku Paris Match.

Ségolène, která je trochu od rány, nelenila, zvedla telefon a novinářce vyčinila s tím, aby nechala milého Francoise na pokoji. Nerozpakovala se přitom stěžovat si i u vydavatele Arnauda Lagardera.

Situace chtěl využít tehdejší ministr vnitra. Dlouhodobě chodil s reportérkou deníku Le Figaro Anne Fuldovou, která s Valerií kamarádila. Navrhl jí, jestli by se nemohli setkat všichni tři, byl by to prý zajímavý večer. Anne však včas zavětřila, převážil u ní ženský instinkt a odmítla se na něčem takovém podílet.

I z dnešního pohledu by to byla velice zajímavá schůzka. Mužem dychtivým informací nebyl samozřejmě nikdo jiný než Nicolas Sarkozy.

Jak šel dál život, Hollande a Royalová se rozešli. Hollande učinil vztah s Valerii Trierweillerovou oficiálním a bere ji s sebou i na mítinky. Ta se těší na to, až bude první dámou. Má jediné přání – aby se nemusela potkávat se Ségolène. Což se daří.

Řeklo by se, že je příběhu konec. Kdo se měl najít, tak se konečně našel, všechno do sebe hezky zapadá, proč to tedy komplikovat minulostí. Jenže to nejde tak snadno. Požadavek Valerie, aby se Francois nestýkal se Ségolène, zřejmě nebude vyslyšen.

Ségolène totiž pomáhá Hollandovi na cestě do Elysejského paláce. K naprostému zděšení Valerie slíbil Hollande své bývalé přítelkyni, že když se stane prezidentem, ona bude předsedat Národnímu shromáždění – což je v podstatě třetí nejdůležitější funkce v zemi.

To nepochybně jistý vzájemný kontakt předpokládá. Možná, že doma Francois uklidňuje vyděšenou Valerii, že takhle bude mít přece Ségolène hezky na očích.

autor: jšm
Spustit audio