Japonci propadli krtečkovi

Zdeněk Miler, autor slavného krtečka, oslavil 90. narozeniny. Známý režisér a výtvarník vytvořil za svůj život zhruba pět desítek filmů o krtečkovi a ilustroval na 40 knih. Příběhy jeho roztomilého zvířecího hrdiny tak dnes obdivují lidé po celém světě. Velké množství příznivců – dětí i dospělých – má až v Japonsku, kde jeho knížky vycházejí už od konce 50. let minulého století.

„Tohle je knížka o krtečkovi. Tohle je jeho kamarád zajíc, a tady zase myška,“ ukazuje mi teprve dvouletá Kayoko svírající v ruce knížku Krteček a televizor. A její sestra, pětiletá Sawako, se k ní hned přidává. „Díval se na televizi, a když byl večer, šel domů,“ vypráví a pokračuje. „Líbilo se mi, jak vytáhnul ven peřiny pro zvířátka a dívali se dál spolu na televizi.“

Příběh o krtkovi a televizi prý obě holky znají už nazpaměť. A to přesto, že knížka byla v Japonsku poprvé vydána teprve začátkem února letošního roku. „Vždy před spaním jim čtu, co si samy vyberou. A často přinesou právě některý z dílů Krtečka. Máme doma prakticky všechny, co v Japonsku vyšly,“ říká maminka obou dívek 25letá Wakako Fudžita.

Jak dodává, sama má postavičku vytvořenou Zdeňkem Milerem ráda a stejně tak i její manžel. Navíc knihkupectví, kde jeho knížky seženou, není od jejich domu daleko… O chvíli později už vcházím do malého krámku a hned za dveřmi mne přivítá dětská sedačka v podobě krtka. Samotný hrdina animovaných filmů pak na mne shlíží doslova ze všech stran. Plyšový krtek pochopitelně také „mluví“.

Sestry Sawako a Kayoko se svým oblíbeným kresleným hrdinou – českým krtečkem

„Když jsem před lety otevřel svůj obchod, začal jsem nejprve prodávat dětské oblečení. Protože však sám krtečka miluji, rozhodl jsem se nabízené zboží obohatit o vše, co s ním souvisí. Jak vidíte, tamhle jsou plyšové hračky, tady zase hrnečky nebo kufříky. A pochopitelně nechybí ani knížky,“ ukazuje mi majitel obchodu pan Chiba.

Krteček mu prý učaroval už jako malému klukovi, a i když mu je dnes už přes padesát let, líbí se mu stále. „Příběh Jak krtek ke kalhotkám přišel mne okamžitě zaujal. Bylo roztomilé sledovat, jak chodil od jednoho zvířátka ke druhému a prosil je, aby mu pomohla. A úžasná na tom je také ta výchovná stránka,“ dodává pan Chiba.

Právě tato knížka byla do japonštiny přeložena nejdříve, a to už na konci 50. let minulého století. Na další si ovšem obyvatelé Země vycházejícího slunce museli počkat až do roku 2002, kdy se s dalším dílem Zdeňka Milera mohli seznámit díky nakladatelství Kaisei-sha. To od té doby vydalo celkem třináct knih o krtečkovi a texty k nim pak přeložila paní Yuko Kimura.

Fanynkami krtečka jsou také překladatelka jeho příběhů do japonštiny Yuko Kimurová a prodavačka knihkupectví Bookhouse Jimbocho

„I když originální text není komplikovaný, je celkem obtížné ho přeložit do japonštiny tak, aby mu místní děti rozuměly a pochopily ho,“ přiznává překladatelka. Jak je však vidět, daří se jí to s úspěchem. Knížky o krtečkovi totiž vycházejí zhruba v nákladu kolem 10 tisíc kusů a dobře se prodávají.

„Mně se moc líbí ta nejnovější – Krtek a televize. A pak také Krtek a paraplíčko. Obě patří k nejprodávanějším. A ještě bych přidala Krtka a orla. O tyhle tři je skutečně největší zájem,“ vypočítává Kinujo Tanaka, prodavačka z dalšího dětského knihkupectví nacházejícího se přímo v centru Tokia.

Ona sama si prý všechna krtkova dobrodružství také kupuje, přestože jí je 31 let. Ostatně viděl jsem i dospělé Japonky, které na mobilním telefonu měly jako ozdobičku miniaturního krtka. Zdeněk Miler se prostě nesmazatelně zapsal do duší i srdcí Japonců bez rozdílu věku.

Zdeněk Miler a Yuko Kimurová na společné fotografii pořízené při její návštěvě v Praze

A krtkovi příznivci v Japonsku doufají, že se s jeho příběhy budou moci seznamovat i nadále. „Přejeme panu Zdeňku Millerovi všechno nejlepší k narozeninám,“ vzkazují za všechny malá Kayoko a její sestra Sawako.

<p><iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Tokio,+Japonsko&amp;aq=0&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=3.225077,10.821533&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Tokio,+Japonsko&amp;ll=38.754083,141.811523&amp;spn=11.986744,26.806641&amp;z=5&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;q=Tokio,+Japonsko&amp;aq=0&amp;sll=49.930008,15.369873&amp;sspn=3.225077,10.821533&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;hq=&amp;hnear=Tokio,+Japonsko&amp;ll=38.754083,141.811523&amp;spn=11.986744,26.806641&amp;z=5&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: Tokio, Japonsko</a></small></p>
autor: mir
Spustit audio