Je libo Delonovo ferrari? Pozdě, ve Francii už ho prodali

Součástí filmového světa jsou často i zajímavá auta. Mezi ty nejslavnější patří například Aston Martin neohroženého agenta jejího Veličenstva Jamese Bonda nebo batmobil. A kdo by si nevzpomněl na Kida ze seriálu Knight Rider. V Paříži se mezi veterány objevil i vůz herce Alaina Delona.

Autům nerozumím, nezajímám se o ně a slouží mi jen jako dopravní prostředek. Je mi téměř jedno, v jakém sedím. Ale i jako naprostý automobilový analfabet musím ocenit nádherné modely i jako vzpomínku na staré časy. Mám rád auta, která mi něco připomínají, a tak jsem v pavilónu Citroënu pátral po autě Fantomase.

„Model, se kterým jezdil Fantomas, byl vyráběn v letech l964 a 1965. Je to typ DS. Tady ho nemáme, ale je zajímavé, že jeden nadšenec zkonstruoval po letech naprosto stejný vůz, který se objevil ve filmu – tedy se zvláštním výfukem a křídly. Postavil si ho jen tak pro radost,“ vypráví mi nadšený dobrovolník, kterého společnost právě na tento salón najala.

Je na něm vidět, že má auta rád. „Tento model, který tu vidíte, je také zajímavý. Koupil si ho list La Provencal za jediným účelem. Novináři v něm několik let jezdili na Tour de France. Chtěli ho proto se sundavací střechou. Pak si ho koupil jeden známý zpěvák, od něj pak jiný a auto zůstalo dlouhá léta v garáži nedaleko Toulouse. Teď se prodává v dražbě,“ dozvídám se o dalším modelu.

Škodovka má ve Francii dobré jméno

Hned proti Citroënu je pavilón Škodovky, která má ve Francii dobrý zvuk. Po hrbolatých a děravých pařížských silnicích s ní jezdí taxikáři a nemohou si spolehlivost vozu vynachválit. Sleduji nadšence, který intenzivně fotí model vyrobený pro formuli 3. Ale i další lidé ho s velkým zájmem okukují.

Škoda 130 RS Rallye Monte Carlo z roku 1975

„Je to úžasný vůz. Tento monoplace, tedy jednomístné auto, musí být opravdu radost řídit. Nádhera. Nevěděl jsem, že je to značka Škoda. Znám fabii, ale nikdy jsem netušil, že Škodovka vyráběla také takováto auta. Je to jedno z největších překvapení, které jsem tu zažil,“ říká jeden z návštěvníků.

Radost by tu měli nejen nadšenci retromodelů a milovníci aut obecně, ale také filmoví fanoušci. Míjím pavilón Fordu. Aston Martin je značka spojená s Jamesem Bondem. Dívám se, jestli tu neuvidím modely DB5, DBS nebo V8 Volante známé z jeho snímků, ale než se stihnu někoho zeptat, zaujme mě zvuk motoru.

Pátrání po ferrari

Jdu se podívat blíže a vidím, že se před diváky producírují vozy, které se zúčastní aukce. To je pro mě největší překvapení autosalónu – tyto vozy pořád ještě jezdí! K vidění jsou jich tu čtyři stovky. Zlatým hřebem bude večerní aukce.

Samozřejmě se nejvíce zajímám o vůz Ferrari Testarossa, který patří Alainu Delonovi. V sekci vyhrazené autům určeným pro dražbu není. „Už jsme ho převezli tam, kde se bude dražba konat. Je to pavilón číslo čtyři,“ dozvídám se a pádím přes obrovskou halu na druhou stranu.

Ferrari Testarossa Alaina Delona bylo vydraženo za 171 500 eur

Tam ho konečně najdu. To, že bych se s ním mohl vyfotit, mě napadlo až ve chvíli, kdy podobný nápad dostala jedna hezká dívka. Se zájmem jsem ji pozoroval. Otevřené dveře byly sice tam, kde je volant, ale z rozpaků této mladé ženy jsem pochopil, že by si možná ještě raději zkusila místo spolujezdce.

Za Delonovo ferrari jsou fandové ochotni si zaplatit

Zlatým hřebem večera je aukce. Draží se spousta zajímavých vozů, ale všechny pochopitelně nejvíce zajímá vůz Alaina Delona.

171 500 eur – za tolik se nakonec prodal. Najeto měl pouhých 19 tisíc kilometrů, a to zejména v okolí Ženevského jezera, kde herec bydlí. Koupil ho nadšenec, který miluje jak toto ferrari, tak i samotného herce.

Ach ano, sběratelé. Ještě před samotnou aukcí jsem se tak různě potloukal kolem aut a pozoroval ty typy. Staří důstojní pánové oblečení jako na královskou večeři s plamínky nadšení v očích. Milovníci krásných věcí stojící před krásnými modely, které jezdily v době, kdy byli mladí.

Delahaye 135 M kabriolet

Ne všechny vůz Alaina Delona zajímá

Zaujal mě sympatický milionář s vkusem. Měl na sobě elegantní sako, pod ním šedivou vestičku, na krku nezbytný šáteček a nedbale si pročesával dlouhé vlasy. O jeho vkusu svědčila hezká blondýna po jeho boku, která zřejmě prošla náročnou nominační soutěží.

„Sotva jsme přijeli. Ještě jsem moc aut neviděl, ale rád bych něco koupil,“ svěřuje se. „Zajímají mě různé značky. Mám doma asi čtyřicet aut a občas je projedu. Všechna auta, která mám, ještě jezdí.“

A jaké nejzajímavější auto vlastní? Delahaye l949. To je slušný kousek. Nemýlil jsem se, pán má dobrý vkus. Ptám se ho, jestli ho zajímá také vůz Alaina Delona, a představte si – vůbec ne.

Důvod je jasný a u těchto typů lidí vlastně dokonce logický. „Už jedno Ferrari Testarossa mám. Není sice od Delona, ale jsem s ním spokojen,“ podotýká milionář.

autor: jšm
Spustit audio