Jihokorejské publikum si zamilovalo české muzikály

Publikum v Soulu zvedá ze židlí další český muzikál. Po Drákulovi nebo Hamletovi si tentokrát standing ovation vysloužilo představení Jack Rozparovač. To se do Národního divadla v Soulu vrací po několika letech. Jihokorejci české muzikály zkrátka milují.

I několikaminutové ovace pravidelně sklízí od jihokorejského publika v Národním divadle v Soulu český muzikál Jack Rozparovač. Na každé představení se tady přijde podívat až 1500 diváků.

Jednou z nich je i mladá Korejka Jeni, která se o přestávce nadšeně dělí o své zážitky z premiéry. „Moc se mi to líbí, hlavně hudba a kostýmy,“ pochvaluje si.

Jeni není jediná, která je nadšená z české hudby. Jako většina Korejců se o českou kulturu zajímá, a to od té klasické až po moderní muzikálovou. Proč si zrovna v Soulu vybrali k prezentaci muzikál z Prahy, vysvětluje ředitel společnosti Musical I Hjon-il, jehož firma představení uvádí.

V muzikálu excelují největší místní hvězdy

„Český muzikál Jack Rozparovač byl poprvé představen v Jižní Koreji už před čtyřmi lety. Měl tady u diváků velký úspěch, proto jsme se k němu vrátili. Pro jihokorejské publikum jsme české písně přeložili a upravili. Kostýmy a scéna jsou zcela naše,“ říká.

Představení je ve srovnání s původním muzikálem Jack Rozparovač hraným v Divadle Kalich pozměněno. Jde o větší show, ve které excelují největší místní hvězdy. Své fanoušky mají už skoro v celé Asii.

Do Soulu jezdí za kulturou dokonce i Japonci a Číňané. Naopak celý tým Jacka Rozparovače jede v září na dlouhé japonské turné. Úspěch vysvětluje český velvyslanec v Jižní Koreji Jaroslav Olša junior.

V muzikálu excelují největší místní hvězdy

„Korejská scéna je dnes asi největší na světě. Ročně se tu koná 180 premiér, počty diváků jdou do miliónů. Muzikály se tu hrají různé včetně celosvětových hitů,“ říká.

Nejoblíbenější je Hamlet

Jack Rozparovač není prvním českým hudebním kusem, který v Koreji sklízí úspěch. Oblibu v českých muzikálech našli Korejci už dřív.

„První český muzikál, který do Jižní Koreje pronikl, je Drákula. Jsou tady známé i muzikály Zdeňka Bartáka. Byly vytvořeny jen pro korejský trh, v Česku nebyly nikdy hrané. Nejpopulárnější je pak Hamlet od Janka Ledeckého. Vidělo ho tady asi půl miliónů diváků. Další jsou Kleopatra, Tři mušketýři a Jack Rozparovač, který tady bude mít několik set představení,“ vysvětluje velvyslanec Olša, který českou kulturu v této asijské zemi propaguje.

„Korea je opravdu muzikálová země. Když si vezmeme, že populární je i česká klasika,“ dodává.

S tím souhlasí i ředitel produkční firmy I Hjon-il. Zájem o hudbu je podle něj v Korejcích zakořeněn. „Korea je už po staletí známá jako země zpěvu, tance a pití. Má navíc mnoho úspěšných hudebníků. Korejské hvězdy jsou také velmi populární v celé Asii. Korea je prostě Broadway v Asii,“ uzavírá.


Zvětšit mapu: v Jižní Koreji si oblíbili české muzikály

autor: kpr
Spustit audio